Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η «εκ Περιτροπης Προεδρια» και η Κυπρος


(Το παρον γραφτηκε στις 6/11/2009 )

Η  «εκ Περιτροπης Προεδρια» και η Κυπρος

Σημερα, εν ετι 2009, ζουμε στην Κυπρο σε συνθηκες τριτοκοσμικες. Οι δρομοι μας εχουν τα χαλια τους, δεν μπορεις να κυκλοφορησεις χωρις να γινει ζημια στο οχημα σου. Εχουμε κτισει και μπαζωσει τις κοιτες των ποταμων, και μολις βρεξει λιγο, μας πνιγει και μας καταστρεφει τις περιουσιες μας.
Οι δημοσιες υπηρεσιες εχουν τα χαλια τους. Παντου επικυραρχει η γραφειοκρατια και ο εξευτελισμος του πολιτη . Σε κτηματολογια, Κοινωνικες Ασφαλισεις, Υπηρεσιες υπουργειων, γραφεια Δημων,  δεν υπαρχει πολιτης που να μην ταλαιπωρηθηκε. Αστε τα Νοσοκομεια. Εκει μπαινεις ζωντανος και, αν δεν εχεις κανενα μεσο για να σε κοιταξουν γρηγορα, βγαινεις πεθαμενος.
Οσο για την αναπτυξη του τοπου, οταν το 70% του κρατικου προυπολογισμου  χρησιμοποιηται για την πληρωμη των μισθων των Δημοσιων Υπαλληλων, τοτε καταλαμβαινουμε ποσα μενουν για εργα.
Οι μιζες και η εξαπατηση των συνανθρωπων μας ειναι πλεον καθημερινο φαινομενο. Πραγματα που χαρακτηριζουν το λαο μας, οπως , η ανθρωπια, η φιλοξενια, η ευγενια, ο ανθρωπισμος, τινουν να εκλειψουν. Τη θεση τους εχουν παρει το ρουσφετι, η απατη, η ανευθυνοτητα, ο εγωισμος.
Ε λοιπον σε αυτο τον τοπο, που ο καθενας ενδιαφερεται μονο για το τομαρι του, δεν υπαρχει μακροπροθεσμη πολιτικη, μας ενδιαφερει μονο τι θα φαμε εμεις σημερα, και οχι αν θα εχουν να φαν τα εγγονια μας αυριο, λοιπον, σε ενα τετοιο τοπο λεγω, δεν με ενδιαφερει ποιος θα ειναι Προεδρος .  Ας τον λενε Χασαν, ας τον λενε Χριστοφια , ας τον λενε Ταλατ. Δεν παιζει ρολο πλεον , ποιος θα ειναι στην αρχηγια αυτου του τοπου. Οι φοροι ειναι φοροι, οι υποχρεωσεις ειναι υποχρεωσεις , και η ζωη συνεχιζετα. Τι ρολο παιζει τωρα πως θα λεν τον Προεδρο του κρατους. Ετσι που καταντησαμε τον τοπο μας, δεν παιζει καμια σημασια.
Η δικαια λυση του Κυπριακου, θα ηταν η Ομοσπονδια. Ομασπονδια ( η Συνομοσπονδια ) με την Ελλαδα. Μαλιστα. Ετσι θα επρεπε να να ειχε καταληξει ο αγωνας των Ε/Κ. Και μαλιστα αυτο το ειχαμε πετυχει τα χρονια 1964 – 1967. Ντε-φακτο , επι του εδαφους. Ειχαμε ξεφορτωθει τους Τ/Κ απο την διακυβερνηση, και ειχαμε θωρακισει το νησι, με στρατο απο την Ελλαδα και οχυρωματικα εργα. Ο λαος ηταν ενωμενος , αριστεροι – δεξιοι, ηθελαν ολοι την ενωση με την Ελλαδα. Ακομα και οι Τουρκοι  ειχαν παραδεχτει οτι ειχαν χασει το παιχνιδι ( βλεπετε δηλωσεις Ραουφ Ντεκτας της εποχης ).
Ομως ειμαστε τοσο γαιδαροι , τοσο βλακες , τοσο υπεροπτες, που ενω ειχαμε φτασει στο τελος του δρομου και οι αγωνες μας ειχαν ευωδωθει, και το μονο που ειχε μεινει ηταν να πανε οι βουλευτες μας και να κτυπησουν την πορτα της Ελληνικης βουλης, (οπως ειχαν κανει και οι συναδελφοι τους απο την Κρητη στις αρχες του 20ου αιωνα), τοτε, τι εγινε τοτε;  Τοτε φιλοι μου κλωτσησαμε την ευκαιρια της ζωης μας.  Ο τοτε αρχηγος μας αποφασισε οτι επρεπε να γινει Αντιβασιλεας δηθεν. Ταυτοχρονα η νεα πολιτικοοικονομικη ηγεσια που ειχε δημιουργηθει τοτε, αντιληφθηκε οτι στην νεα κατασταση που θα δημιουργοταν, θα εχαναν ολα τα προνομια και τις θεσεις τους , και θα γινονταν  κοινοταρχες η δημαρχοι η στην καλυτερη περιπτωση, νομαρχες του Νομου Κυπρου.
Ε αυτο δεν μπορουσαν να το διανοηθουν ολοι αυτοι οι νεοφωτιστοι ηγετισκοι. Ετσι με διαφορες βλακωδεις ενεργειες, θελημενες και αθελες, κλωτσησαμε την τελευταια ευκαιρια να ευωδωθουν οι προαιωνιοι ποθοι του λαου μας με την καταληξη για την οποια παντα αγωνιζωμαστε.
Φτασαμε ετσι, μετα , απο πολλες περιπετειες, στην σημερινη κατασταση. Μια ανωμαλη κατασταση με την πατριδα μας ντε-φακτο διχοτομημενη  εδαφικα και πολιτικα.
Αυτη την στιγμη δεν εχουμε αλλη επιλογη , απο του να καταληξουμε σε μια συμφωνια με τους Τ/Κ . Δεν την ονομαζω λυση διοτι δεν ειναι γι’αυτο το οποιο αγωνιστηκαμε . Η λυση, ειπαμε , θα ηταν η συνομοσπονδια με την Ελλαδα. Αλλα δεν εχουμε αλλη επιλογη . Πρεπει οποσδηποτε να καταληξουμε σε μια συμφωνια, για να μπορεσει να παει μπροστα ο τοπος , και να μπορεσουν τα παιδια μας και τα εγγονια μας να ζησουν σε ενα τοπο που να ευημερει και με ασφαλεια.
Σε αυτη την νεα κατασταση, δεν θα εχει καμια σημασια πλεον ποιος θα ειναι ο προεδρος η πως θα λεγεται. Σημασια εχει να επικρατησει πλεον η ειρηνη , να φυγει η αβεβαιοτητα, και να μπορεσουμε να ζησουμε σε ενα νησι που θα επικρατει ο αμοιβαιος σεβασμος η αλληλοκατανοηση, και η συνεργασια.
Ας σταματησουμε πλεον να βλεπουμε το μελλον με φοβικο τροπο και ας προσπαθησουμε να καμουμε ενα τοπο ευημεριας και προοπτικης. Οπως οραματιζοταν παλια ο πρωην προεδρος της δημοκρατιας κ. Γιωργος Βασιλειου, που ηθελε να δει την Κυπρο να γινεται η Σιγκαπουρη της Μεσογειου.
( Η Σιγκαπουρη ηταν παλια αποικια της Βρεττανιας. Πηραν την ανεξαρτησια τους μετα τον Β’ Παγκοσμιο Πολεμο. Και παρ’ολο που ο λαος της αποτελειται απο διαφορετικες εθνοτητες,          ( 80% Κινεζοι, 12% Ινδοι, 8% Πακιστανοι, Μαλαισιοι, Ευρωπαιοι, το εδαφος δε, ειναι της Μαλαισιας ) , εντουτοις ποτε δεν τσακωθηκαν μεταξυ τους , ουτε  θελουν να τριχοτομησουν τη χωρα τους. Ουτε, φυσικα η Μαλαισια θελει να εισβαλει για να σωσει την Μαλαισιανη μειονοτητα.  Συνεργαζονται αρμονικα,  δουλευουν εντατικα, και εχουν κανει αυτο το μικρο κρατος, κεντρο του διαμετακομιστικου εμποριου, κεντρο τεχνολογιας, κεντρο εποικοινωνιων, και τουριστικο παραδεισο. Μονο και μονο λογω της θεσης της χωρας και λογο της συνεργασιας και σκληρης δουλειας των κατοικων. )
Ε αυτοι ειναι ποιο εξυπνοι απο εμας; Η ειναι ποιο δουλευταραδες;   Οχι φιλοι μου. Απλως εμεις εφησυχασθηκαμε και κατσαμε στην ησυχια μας. Αποχαυνωθηκαμε στην ευθραυστη ηρεμια μας .
Και την γεωστρατηγικη θεση την εχουμε και την δουλεια δεν την φοβομαστε. Αλλα εχουμε εθιστει τοσο πολυ στην ευκολη λυση, του να μην κανουμε τιποτε, στο να αφηνουμε τα πραγματα να κυλουν μονα τους, και στην τεμπελια, που δεν μας ενδιαφερει τιποτα πλεον για το μελλον του τοπου. Το μονο που μας κοφτει ειναι μονον ποσο θα φαμε σημερα και ποσα θα εισπραξουμε .
Οποτε επαναλαμβανω, σε ενα τετοιο τοπο οποιος θελει ας βγει προεδρος. Και αν εχει οραμα τοτε ο τοπος θα παει μπροστα. Και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ.

 Λεμεσος                                 6/11/2009

Ανδρεας Γ. Σουτζιης – Ηλεκτρονικος 
Μελος της Πρωτοβουλιας Πολιτων Λεμεσου
«Λυση-Επανενωση-Ειρηνη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου