Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Ο κος  Γ. Κέντας είναι ένας σπουδαίος επιστήμονας. Νομίζω διδάσκει πολιτική επιστήμη σε κάποιο πανεπιστήμιο.  Τον άκουσα  σήμερα  το πρωί από το  ραδιόφωνο  και δεν πίστευα στα αυτιά μου του τι είδους λογική χρησιμοποιούσε. Ούτε λίγο ούτε πολύ διακήρυττε ο εν λόγο προφέσορας ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος αποτελεί σταθερό και έμπιστο συνεργάτη για τους γείτονες της. Αλλά και οποιανδήποτε χώρα θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας θα βρει κοντά μας εμπιστοσύνη σιγουριά και σταθερότητα.
 

Ενώ σε περίπτωση λύσης – διευθέτησης του Κυπριακού, όλα αυτά θα χαθούν και θα εξαφανιστούν . Θα γίνουμε αναξιόπιστοι και θα υπάρχει μόνιμη αστάθεια και κανείς δεν θα συνεργάζεται μαζί μας ούτε θα μας έχει εμπιστοσύνη. Και όλα αυτά θα γίνουν διότι ο ένας συνέταιρος στο νέο κράτος , το βόρειο κρατίδιο, οι τ/κ,  θα είναι εξαρτημένοι και χειραγωγημένοι από μια ξένη χώρα τη Τουρκία και θα προωθούν την πολιτική της και όχι τη πολιτική του κοινού κράτους που πιθανόν να έρχεται σε αντίθεση με τη πολιτική των Τουρκαλλάδων.


Οποίος παραλογισμός και οποίες ασυναρτησίες. Μα είναι δυνατόν να λέει ότι υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στο νησάκι μας, με 40,000 ξένα στρατεύματα να κάθονται στους στρατώνες τους και να περιμένουν το σύνθημα; Υπάρχει σιγουριά στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 1974; Υπό στάτους εκεχειρίας ζούμε φίλοι μου. Όποτε καπνίσει στους τουρκαλάδες την παραβιάζουν και πάνε και πίνουν το ναργιλέ τους στη Μαρίνα της Λεμεσού! Αν βρεθεί ένας τρελός στρατηγός να  θελήσει  να ολοκληρώσει τον Αττίλα 2, ποιος θα τον σταματήσει; Το διεθνές δίκαιο; Ή η Μητέρα Πατρίδα που είναι τώρα πολύ πιο μακριά από ότι ήταν το 1974; Αν αυτή είναι ασφάλεια και ηρεμία τότε να την εφαρμόσουμε παντού, σε όλο τον κόσμο.
 

Και λέει ο κος καθηγητής ότι ο ένας συνεταίρος θα κάνει του κεφαλιού του και θα προωθεί τα συμφέροντα τη Τουρκίας. Μα φίλοι μου, ένα μελλοντικό συνεταιρικό κράτος για να δουλέψει αποτελεσματικά πρέπει να βασίζεται στην αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας . Στο χέρι μας είναι να εκλέξουμε , και οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, ανθρώπους συνεργάσιμους, ανθρώπους με κοινή λογική, οι οποίοι θα βλέπουν τα προβλήματα υπό ένα φακό αλληλοκατανόησης και θα τα λύουν με τρόπο που όλοι να είναι ευχαριστημένοι.
 

Και ναι. Όχι μόνο το βόρειο κρατίδιο, ολόκληρο το κράτος θα πρέπει να υπερασπίσει και να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Μια μελλοντική ειρηνική Κύπρος με το πρόβλημα της λυμένο θα είναι ο καλύτερος σύμμαχος με την Ελλάδα και τη Τουρκία. Οι τρεις χώρες θα αλληλοσυνεργάζονται και θα αλληλοβοηθούνται στο μέγιστο βαθμό. Και η μια χώρα θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της άλλης στα διεθνή φόρα και στις παγκόσμιες αγορές.
 
Αυτή τη Κύπρο θα εμπιστευτούν οι ξένοι. Αυτό το κράτος θα επιδιώκουν όλοι να κάνουν συνέταιρο τους. Με λυμένο το πρόβλημα θα υπάρξει συνεργασία και ανάπτυξη και εμπιστοσύνη.
Όχι όμως σε κατάσταση «κατάπαυσης του πυρός»

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός

Λεμεσός  15/6/2015