Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Το πιο κατω κειμενο ειναι μια εισηγηση του Μιχαλη Χατζιηβασιλειου για το πως μπορει να εφαρμοστει το συστημα της οριζοντιας ψηφοφοριας στη χωρα μας.
Σαν ενθερμος υποστηρικτης της οριζοντιας ψηφοφοριας απο παλια, βαζω και εγω το λιθαρακι μου, δημοσιευωντας το κειμενο του στο blog  μου, και καλωντας οσους ειναι υπερ της οριζοντιας ψηφοφοριας να το διαδωσουν και παρα περα.

Ανδρεας Σουτζιής




Βρειτε εδω την εισήγηση μου για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, έτσι που να είναι δυνατή η ψήφιση υποψηφίων ανεξαρτήτως κόμματος. Είναι ένας συνδυασμός  οριζόντιας ψηφοφορίας με το τωρινό εκλογικό σύστημα που έχουμε.


Την εισήγηση την έκαμα πριν αρκετά χρόνια, σε εφημερίδες, επιτροπή εσωτερικών βουλής, κόμματα και πολιτικά πρόσωπα. Τώρα με την δυνατότητα που δίδει το διαδίκτυο παίρνω την ευκαιρία να το προωθήσω και πάλι. Τα ψηλά ποσοστά αποχής που είδαμε στις τελευταίες εκλογές, είναι πιστεύω σαφής ένδειξη της απαίτησης για αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες.


Θα το εκτιμήσω να έχω τα σχόλια σας, και αν την βρίσκεται ενδιαφέρουσα εισήγηση, να την προωθήσετε και στους γνωστούς σας. Την πρόταση μπορείτε να την βρείτε και στο facebook στην πιο κάτω σελίδα με τίτλο οριζόντια ψηφοφορία.




Μιχάλης Χατζηβασιλείου



 ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Θα ήθελα να εισηγηθώ μια διαφοροποίηση στο εκλογικό σύστημα που ισχύει σήμερα, που πιστεύω θα εκφράζει καλλίτερα τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

Ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει ένα κομματικό συνδυασμό τοποθετώντας τους σταυρούς προτίμησης που αναλογούν στην επαρχία του, ή ένα ανεξάρτητο υποψήφιο, όπως και στο σύστημα που ισχύει μέχρι σήμερα.
Επιπλέον ο ψηφοφόρος αντί αυτού θα μπορεί να ψηφίζει αριθμόν υποψηφίων όσοι και οι σταυροί προτίμησης που ισχύουν σε κάθε επαρχία, ανεξάρτητα από κομματικούς συνδυασμούς.

Το ψηφοδέλτιο.      Στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφονται οι κομματικοί συνδυασμοί με ένα μεγάλο τετράγωνο κάτω από κάθε κομματικό συνδυασμό και ένα μικρό τετραγωνάκι δίπλα από κάθε υποψήφιο. Στη τελευταία στήλη θα αναγράφονται τα ονόματα των ανεξάρτητων υποψηφίων με ένα μεγάλο τετράγωνο κάτω από το όνομα του κάθε ενός υποψηφίου και ένα μικρό τετραγωνάκι δίπλα από το όνομα.

Η ψηφοφορία.

Περίπτωση Α. Όπως και στο ισχύον εκλογικό σύστημα. Ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει ένα κόμμα τοποθετώντας ένα σταυρό στο μεγάλο τετράγωνο κάτω από το κομματικό συνδυασμό και τους σταυρούς προτίμησης του στο κόμμα που ψήφισε. Ή θα μπορεί να ψηφίσει ένα μόνο ανεξάρτητο υποψήφιο τοποθετώντας σταυρό στο μεγάλο τετράγωνο κάτω από το όνομα του υποψηφίου.

Περίπτωση Β.         Ο ψηφοφόρος θα μπορεί να ψηφίζει αριθμό υποψηφίων, όσους και οι σταυροί προτίμησης που ισχύουν στην επαρχία του, τοποθετώντας σταυρό στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα κάθε υποψηφίου. Οι υποψήφιοι αυτοί μπορούν να ανήκουν σε διαφορετικούς κομματικούς συνδυασμούς, ή να είναι ανεξάρτητοι. Θα μπορεί επίσης να ψηφίσει με αυτό τον τρόπο υποψήφιους από ένα μόνο κόμμα, χωρίς να τοποθετήσει σταυρό στο μεγάλο τετράγωνο κάτω από το κόμμα.

Καταμέτρηση των ψήφων και εκλογή βουλευτών
Θα καταμετρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων είτε σε αυτά οι ψηφοφόροι ψήφισαν σύμφωνα με την περίπτωση Α είτε σύμφωνα με την περίπτωση Β. Με γνωστά το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων και των εδρών σε κάθε επαρχία, καθορίζεται το εκλογικό μέτρο για την πρώτη κατανομή σε κάθε επαρχία.
Στην καταμέτρηση των ψήφων τα κόμματα και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα πιστώνονται αρχικά με τις ψήφους που πήραν μόνο από τα ψηφοδέλτια της περίπτωσης Α. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια της περίπτωσης Β θα αποτελούν ψήφους που θα αναμένουν κατανομή.

Ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος θα πιστώνεται με τους ψήφους που πήρε από την περίπτωση A. Οι σταυροί που πήρε ο ίδιος υποψήφιος από την περίπτωση Β διαιρούμενοι με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης της επαρχίας του θα αποτελούν ψήφους που θα προστίθενται στους ψήφους της περίπτωσης Α. Αν το σύνολο των ψήφων φτάνει ή ξεπερνά το εκλογικό μέτρο, ο εν λόγω υποψήφιος εκλέγεται, διαφορετικά χάνει.

Κόμματα.      Το κάθε κόμμα θα πιστώνεται με τους ψήφους που πήρε από τα ψηφοδέλτια της περίπτωσης Α. Οι σταυροί που πήραν οι υποψήφιοι του κόμματος από την περίπτωση Β διαιρούμενοι με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης της επαρχίας θα αποτελούν προσωπικούς ψήφους των υποψηφίων. Το κόμμα θα πιστώνεται με τους προσωπικούς ψήφους του υποψηφίου του μόνο στην περίπτωση που ο υποψήφιος εκλέγεται. Η σειρά των υποψηφίων μέσα στο κόμμα θα καθορίζεται αφού ληφθούν υπόψη το σύνολο των σταυρών που πήρε ο κάθε υποψήφιος από τις περιπτώσεις Α & Β.

Εάν οι προσωπικοί ψήφοι ενός κομματικού υποψηφίου προστιθέμενοι στους ψήφους που το κόμμα πήρε από την περίπτωση Α ξεπερνούν το εκλογικό μέτρο, τότε το κόμμα εκλέγει τον εν λόγω υποψήφιο έστω και αν οι ψήφοι που πήρε το κόμμα από τα ψηφοδέλτια Α είναι λιγότεροι από το εκλογικό μέτρο.

Ας δούμε ένα παράδειγμα για καλύτερη κατανόηση.
(Για απλοποίηση χρησιμοποιώ εύκολους αριθμούς)

Εκλογική Περιφέρεια                                   :           X
Σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων                  :           50.000
Σύνολο εδρών                                              :           10
Εκλογικό μέτρο 1ης κατανομής                   :           5.000
Σταυροί προτίμησης                                                :           3

Έλαβαν


Ψηφοδέλτια Α
Ψηφοδέλτια Β
Σύνολο σταυρών
προτ. Α + Β
Ψήφοι
Σταυροί προτίμησης


Κόμμα Α
13000
---
---
---
Υποψήφιος Α1
---
10000
900
10900
Υποψήφιος Α2
---
8000
3000
11000
Υποψήφιος Α3
---
7000
600
7600
Κόμμα Β
4000
---
---
---
Υποψήφιος Β1
---
4000
3600
7600
Ανεξάρτητος 1
5500
---
900
900
Ανεξάρτητος 2
2000
---
10000

Ανεξάρτητος 3
1500
---
6000


Στο κόμμα Α, πρώτος υποψήφιος κατατάσσεται ο Α2 που σε σύνολο σταυρών από τις περιπτώσεις Α+Β ξεπερνά τους άλλους υποψηφίους. Ο υποψήφιος Α2 με τους 3000 σταυρούς Β κερδίζει 1000 (3000:3) προσωπικούς του ψήφους.  Παίρνοντας ακόμα 4000 ψήφους από το κόμμα του εκλέγεται και το κόμμα προχωρεί για την δεύτερη έδρα με υπόλοιπο 13000-4000=9000 ψήφους. Ο υποψήφιος Α1 με 900 σταυρούς έχει 300 προσωπικούς ψήφους.  Παίρνοντας 4700 ψήφους από το κόμμα του εκλέγεται και το κόμμα παραμένει με 4300 ψήφους.  Ο υποψήφιος Α3 με 600 σταυρούς Β κερδίζει  200 προσωπικούς του ψήφους. Με 4300 ψήφους που διατηρεί το κόμμα ο υποψήφιος Α3 δεν εκλέγεται στην πρώτη κατανομή.  Προχωρούν στην δεύτερη κατανομή το μεν κόμμα με 4300 ψήφους υπόλοιπο ο δε Α3 με 200 προσωπικούς ψήφους.

Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση που το κόμμα θα είχε πάρει 13500 ψήφους ο Α3 θα εκλεγόταν από την πρώτη κατανομή.  Επίσης το κόμμα θα εξέλεγε από την πρώτη κατανομή και τρίτο βουλευτή, αν ο Α3 είχε πάρει 2100 σταυρούς Β, αντί 600.

Το κόμμα Β δεν έχει εξασφαλίσει το εκλογικό μέτρο. Όμως ο υποψήφιος Β1 έχει και 3600 σταυρούς Β.  Αυτοί οι σταυροί του δίνουν 1200 προσωπικούς ψήφους. Έτσι παίρνοντας 3800 ψήφους από το κόμμα του εκλέγεται και το κόμμα Β προχωρεί στην δεύτερη κατανομή (αν τελικά περάσει) με υπόλοιπο 200 ψήφους.

Ο «Ανεξάρτητος 1» με 5500 ψήφους εκλέγεται χωρίς χρήση των σταυρών Β που πήρε.

Ο «Ανεξάρτητος 2» με 10000 σταυρούς Β κερδίζει 3333 προσωπικούς ψήφους και μαζί με τους ψήφους του από τα ψηφοδέλτια Α ξεπερνά το εκλογικό μέτρο και εκλέγεται επίσης.

Ο «Ανεξάρτητος 3» με 6000 σταυρούς Β κερδίζει 2000 ψήφους που με τους 1500 ψήφους Α συγκεντρώνει μόνο 3500 ψήφους και δεν εκλέγεται.

Με ανάλογη διαδικασία γίνονται η δεύτερη και Τρίτη κατανομή (αν υπάρχουν).

Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι:

1.            Αντικατοπτρίζει καλλίτερα τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος.

2.            Δεν υφίσταται πλέον θέμα χαμένης ψήφου.

3.            Η συμμετοχή του συνόλου των ψηφοφόρων στην επιλογή των βουλευτών αν και έμμεση είναι ουσιαστική.

4.            Η προσωπικότητα του υποψηφίου αποκτά ουσιαστική σημασία.

5.            Ο υποψήφιος δεν έχει πλέον την απόλυτη ανάγκη του κόμματος για να εκλεγεί.

6.            Διατηρούνται τα πλεονεκτήματα του αναλογικού συστήματος.

7.            Τα κόμματα μπορούν να πάρουν τα σωστά μηνύματα από το σύνολο των ψηφοφόρων τους.

8.            Στην περίπτωση που ένα κόμμα θα θέλει να πριμοδοτήσει άλλο κόμμα θα μπορεί να το κάμει. Αυτό όμως θα έχει το σωστό κόστος για το κόμμα αφού το όφελος για το κόμμα που πριμοδοτείται θα είναι το ίδιο με το κόστος για το κόμμα που πριμοδοτεί.

Μιχάλης Χατζηβασιλείου
e-mailmhvasiliou@cytanet.com.cy