Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

3η ΓΕΝΕΥΗ

3η ΓΕΝΕΥΗ

Επί τη ευκαιρία της νεας διασκεψης της Γενεύης, της  3ης στον αριθμο , ας θυμηθουμε τι έγινε στην 1η Γενεύη που έλαβε χώρα 12-13 Αυγουστου 1974.

Στην ατυχή εκείνη διάσκεψη που πραγματοποιηθηκε κάτω από τις απειλές για προελαση του Τουρκικού στρατού σε όλη τη Κύπρο, η Ελληνική και η Ελληνοκυπριακη πλευρά, εκπροσωπουμενες από τον ΥΠ.ΕΞ. και αντιπροεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Ενοτητος Γεωργιο Μαύρο και τον ΠτΒ και Προεδρευων της Δημοκρατίας  Γλαύκο Κληρίδη , βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις ιταμες και εκβιαστικες απαιτησεις των Τούρκων και των Τ/Κ . ( Που εκπροσωπούνταν τότε από τον Τουρκο ΥΠ.ΕΞ.  Γκιουνες, και τον Τ/Κ ηγέτη  Ραουφ Ντενκτάς).

Ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ.  Μαύρος βλέποντας τις απειλές και την ιταμη συμπεριφορά της Τουρκικής πλευράς, ανεφωνησε, σαν άλλος Μεταξας, « Η Ελλάδα θα προτιμησει τον πόλεμο πάρα την ατιμωση». Και ριγη Εθνικής συγκινησης διερευσαν τα σωματα μας. Ακούγοντας τα εθνικά υπερυφανα λογια του ΥΠΕΞ του Εθνικου κεντρου είχαμε ενθουσιαστεί μικροί και μεγαλοι εδώ στην Κύπρο. Διότι , παρόλο που τα Τουρκικά στρατεύματα είχαν πατησει ήδη το ποδι τους στο νησί και ελεγχαν ένα μεγάλο μέρος της βόρειας περιοχής, είμαστε σιγουροι ότι με τη βοήθεια που θα ερχόταν από την Ελλάδα θα τους κατατροπωναμε , θα τους ριχναμε στη θαλασσα και θα κυρυσσαμε την Ενωση. Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα επιτεθονταν στην Τουρκία στα άλλα μετωπα θα απελευθερωνε την Κωσταντινουπολη και θα εδιωχνε τους Τούρκους στη  Κοκκινη Μηλια. Προς τούτο δε, είχε ήδη διαταχθει Γενική Επιστρατευση.

Αμ’δε!!! Ήρθε ο Εθνάρχης Καραμανλης και μας ξυππνησε από το όνειρο. «Η Κύπρος κείται μακριά»…είπε, και ο Κληρίδης τραβαγε τα μαλλιά του από την απελπισία…
Κα ακολουθησε η καταστροφικη δευτερη εισβολή με τη Κύπρο αφημενη στο ελεος των Τούρκων, και την Ελλάδα με την «Επιστρατευση της Παντοφλας», να απειλει θεους και δαιμονες και να αποχωρει από το στρατιωτκο σκελος του ΝΑΤΟ.
Σκέπτομαι όλα αυτά που έγιναν τότε, κοιταζοντας ξανά προς τη Γενεύη όπου θα ξεκινήσουν αύριο οι συνομιλίες για να βρεθεί μια συμφωνία. Και να αναρρωτιουμαι… Πως θα συμπεριφερθει (και ) αυτή τη φορά η Ελλάδα? Τι θα πει ο Ελληνας ΥΠΕΞ κος Κοτζιάς όταν κατσει στο τραπεζει αντιμέτωπος με τον Τσαβούσογλου? Θα συζητησουν λογικα και θα καταλήξουν σε καμιά λογική συμφωνία? Η θα ζητούν «βούν τζιε γάρον» οι Τούρκοι και θα αρχίσει ο Κοτζιας τις «πατριωτικές κορωνες» χωρίς αντικρισμα.

Διότι αν τα βρουν έχει καλως. Αν τα τουμπαρουν όμως, πως θα συμπεριφερθει η Ελλάδα? Θα μας πεταξει ένα ακόμα «Η Κύπρος κειται μακριά» και θα βγει «κούππα άπανη»? Και θα αφήσει η μισή ΚΔ να αντιμετωπιζει μόνη της τον γιγαντα Τουρκία στη θάλασσα και στη ξηρα??

Η θα αναλαβει τις ευθύνες της ως «μητερα πατρίδα» και εγγυητρια της ΚΔ του ‘60 και θα μας προστατεψει από τυχων νέους τυχοδιωκτισμούς??

Όλα αυτά με ανησυχούν ξέροντας και βλέποντας τη διαχρονικη συμπεριφορά των Ελληνων ΥΠ.ΕΞ. Και ελπιζω ότι θα πρυτανευσει η λογική και η συνεση.


Αλλιώς πάλιν μας βλέπω να κοιτουμε με αγωνία τον ουρανό για να δούμε Μπλε αεροπλάνα άλλα μόνον Κόκκινα θα πετούν ….