Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΜΠΑΥΡΑΜΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ


ΜΠΑΥΡΑΜΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ


Ποιος μας το παραλάλησε; Ορίστε!!! Έτο που καταντήσαμε !!! Να γιορτάζεται το μπαϊράμι στη Λύση! Το ελληνικότατο χωριό της Μεσαοριας , που δεν είχε Τούρκους ούτε για δείγμα…
Ετο… Δεν είναι σκηνές από το πανηγύρι της Παναγίας στες 8 του Σεπτέμβρη η στες 25 του Μόρτη. Είναι Τούρκοι παναυρκοτες , που τη Βρετσια της Πάφου, που τη Λεμεσό , που το Μουτταλο… Και ο κόσμος δεν είναι Λυσιώτες, που ψουμνιζουν πορικα .. είναι Λουρουτζιατες, Σταυροκονιτες, Βατυλιωτες, Περκαμιτες….
Η εκκλησία της Παναγίας δεν είναι γεμάτη κόσμο να προσκυνά. Μόνον ο χότζας βάλλει τη προσευχή του Ραμαζανιου που τα μεγάφωνα, για  να ακούσει ο κόσμος ότι έληξε η νηστεία, τζιε ν’αρκεψει να τρώει…ALLAH AL AKBAAR!!!
Στην αυλή της εκκλησίας δεν έχει «αυτοκινητάκια που ττουμπαρισκουν» … ούτε «αεροπλανάκια» … είναι παρκινγκ για τα πάμπολλα αυτοκίνητα του κόσμου που ηρτεν εις το πανηγύρι…
Δαμαι , πίσω που το Δημαρχείο , κάμνουν ωραίο γύρο, πιο κάτω λαχματζουν, λοκμαδες, κούπες … ότι πεθυμησει η ψυσιη σας…
Ορίστε αγαπητοί συγχωριανοί: δείτε τη Λύση, δείτε το κόσμο , δείτε το κατάντημα μας… τούτοι ουλλοι, νομίζετε ότι  εν έτοιμοι να φύουν , τζιε να μας τα ξαπολήσουν ουλα να πάμε να τα’βρουμεν όπως τα’φηκαμεν;;; Πλανηθήκαμε πλάνη οικτραν!!! Όνειρο θερινής νυκτός!!   Στη Λύση θα επιστρέψουμε πλέον, όταν επιστρέψουν και οι Κωσταντινοπολιτες στη Κωνσταντινούπολη και η Σμυρναιοι στη Σμύρνη. Δηλαδή όταν αναστηθεί ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς!!!!
«Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θ’αναι»
Ως τότε, θα κάνουμε  τους τουρίστες, και θα τρώμε και θα συναγελαζόμαστε με τους νέους «χωριανούς» μας!!! 

Ανδρεας Σουτζιής ,
Λεμεσος 22-7-2012