Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

Πολύς ντόρος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τις Κυπριακές Αερογραμμές και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την διάσωση τους.
«Πρέπει να βρούμε στρατηγικό επενδυτή», «πρέπει να τις επιχορηγήσουμε και με άλλα κεφάλαια» , «πρέπει να τις αναδιοργανώσουμε για να περιοριστούν τα έξοδα» , είναι κάποιες από τις ατάκες που ακούει καθημερινά ο απλός πολίτης από τα χείλη υπεύθυνων και ανεύθυνων.

Και κυρίως είναι και θέμα κυρούς και εθνικής περηφάνιας. Η Κύπρος πρέπει να έχει έναν υγιή «Εθνικό» αερομεταφορέα. Χμμ… «Εθνικό»; Μα ποιου έθνους; Του …κυπριακού; 
Προσπαθούν οι κυβερνώντες και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες υπεύθυνοι και ανεύθυνοι να εξασφαλίσουν κονδύλια για να τα ξαναπετάξουν μέσα στον λάκκο τον άπατο. Βλέπει ο απλός πολίτης τις ενέργειες τους και μένει με το στόμα ανοικτό. Μείναμε όλοι έκπληκτοι ακούγοντας τον πρόεδρο της Ryan Air  να μας λέγει ότι η εταιρία του δεν θέλει να επενδύσει στις ΚΑ διότι αυτές είναι «ένα βαρέλι σκουπίδια»!

Δεν είναι στις ΚΑ που έδωσαν 30 εκατομμύρια και χάθηκαν σαν να ήταν σαν σταγόνα στον ωκεανό; Δεν ήταν οι ΚΑ που αναδιαρθρωθήκαν με εκατομμύρια να πληρώνονται για τις αποζημιώσεις αυτών που αποχωρούσαν για να μειωθούν τα έξοδα και να γίνουν βιώσιμες; Τι δηλαδή, είμαστε υποχρεωμένοι να κρατούμε στη ζωή με σπασμωδικές ενέργειες μια εταιρία που παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας; Μόνο και μόνο για να λέμε ότι έχουμε «εθνικό» αερομεταφορέα και να καμαρώνουμε σαν γύφτικα σκεπάρνια;

Ρώτησε κανείς τον κόσμο αν ενδιαφέρεται να έχει η Κύπρος «εθνικό» ( άκου εθνικό) αερομεταφορέα; Όχι κύριοι! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μεταφορικά μέσα για να μας μεταφέρουν στον προορισμό μας σε λογικές τιμές. Και αυτό γίνετε ήδη με τη Ryan Air, με την  Aegean Αir, με τη Virgin και άλλες αερογραμμές που έχουν  λογικές χρεώσεις , και που ταυτόχρονα είναι και επικερδής. Και δεν απομυζούν κανένα λαό για να επιβιώσουν.
Εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Να μπορώ να ταξιδέψω όπου θέλω χωρίς να με κλέβουν δυο φόρες . Διότι αυτό γίνεται με τις ΚΑ . Μας χρεώνουν τα εισιτήρια το ‘ναν’άλλο’ναν και μετά βάζουν το χέρι στη τσέπη μας για να πάρουν επιχορήγηση. Ε φτάνει πια! Τέρμα στην κοροϊδία ! Έχει κι’άλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Ούτε «εθνικό» ούτε «κρατικό», ούτε αερομεταφορέα θέλουμε. Θέλουμε μόνο να ταξιδεύουμε χωρίς να είναι ανάγκη να πάρουμε δάνειο για να αγοράσουμε το εισιτήριο.

Πληροφοριακά, παρόμοια προβλήματα είχαν και οι «αδελφοί» Τ/Κ  με τις «Τ/Κ αερογραμμές», ( Kibris Turk Hava YollariKTHY) . Ήταν κι’αυτές ένας λάκκος άπατος που ότι έβαζαν μέσα χανόταν. Με τη διαφορά ότι εκεί πλήρωνε η «μαμά» Τουρκία. Η οποία δεν σηκώνει και πολλά πολλά με  τους «αχαΐρευτους» Τ/Κ . Μια καλή πρωία έκλεισαν τις «ΚΤΗΥ» , και απέλυσαν όλο το προσωπικό.  Τώρα στα κατεχόμενα δεν έχουν ούτε «εθνικό» ούτε «κρατικό» αερομεταφορέα. Υπάρχουν 3 ιδιωτικές εταιρίες συν οι  Τουρκικές αερογραμμές (ΤΗΥ).


Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός