Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Η ΛΥΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ

Παρακολουθώ και εγώ όπως και όλος ο κόσμος το κατάντημα της πολιτικής μας ζωής. Αλληλοκατηγορίες, αλληλοφαγώματα, εκβιασμοί. Και πάνω από όλα το καταβρόχθισμα του δημόσιου πλούτου.  Το Μεγάλο Φαγοπότι που άρχισε επί εποχής του ανεκδιήγητου Σπύρου, έκανε σχεδόν όλους τους πολιτικούς, όλους όσοι δηλαδή είτε βρίσκονταν στα ψηλά δώματα ( πρόεδροι , υπουργοί, δήμαρχοι), είτε  βρίσκονταν  στον τελευταίο τροχό της αμάξης ( κηπουροί, καθαρίστριες, γραμματείς ) να θέλουν να δοκιμάσουν από το μέλι. Το αποτέλεσμα αυτής της συσσωρευμένης διαφθοράς, το ζούμε τώρα. Βλέπουμε μια χώρα ουσιαστικά ακυβέρνητη , να βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο , με τους ηγέτες της να μαλλιοτραβιούνται μέρα – νύκτα.

Κανείς δεν πίστευε ότι τα πολιτικά μας πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν  χειρότερα από τον καιρό της διακυβέρνησης Χριστόφια. Που παρέλαβε κράτος και παρέδωσε «κατάσταση πραγμάτων»….
Δυστυχώς όμως , «πλανηθήκαμε πλάνην οικτρά» όλοι μας. Τα πράγματα μπορούσαν να πάνε, και πήγαν, πιο κάτω και από το βούρκο. Για το κατάντημα αυτό δεν φταίει αποκλειστικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Η τωρινή κατάσταση είναι η  φυσική εξέλιξη όλης εκείνης της διαφθοράς και διάλυσης που συσσωρεύτικε. Διακυβέρνηση 60 χρονών από μέτριους, επιτήδειους , κλέφτες, μπαγαπόντες, έφερε αυτό το αποτέλεσμα.  Να φτάνει στο σημείο  ο απλός κόσμος  , που έκανε εκείνο τον υπέροχο αγώνα της ΕΟΚΑ , να αναρωτιέται και να λέει: «Καλύτερα να μην έφευγαν οι Άγγλοι» . Διότι έτσι ανώριμοι , κλεφτοκοτάδες, επιτήδειοι που είμαστε, καταντήσαμε να  θέλουμε ξένο μάστρο. Είμαστε ανάξιοι να έχουμε την δική μας διακυβέρνηση και είναι καλύτερα να μας κυβερνά ένας ξένος. Ξένοι να μπουν και στη Δημόσια Υπηρεσία, ξένοι να μπουν στην  Αστυνομία, ξένοι και στα Δικαστήρια.
( Θυμάστε το σύνθημα «ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ και στους τρεις ξένους δικαστές»;)


Θα το ξαναπώ και θα συνεχίσω να το λέω πάντα έστω και αν κάποιοι με πουν γραφικό. Μια είναι  η λύση στην κρίση. Η Λύση. Η Λύση του Κυπριακού. Πρέπει οπωσδήποτε η ηγεσία μας , με πρωτεργάτη τον ΠτΔ να μπει σε μια εντατική διεργασία συνομιλιών με την νέα Τ/Κ ηγεσία που θα εκλεγεί, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας διευθέτησης του Κυπριακού άρον άρον!
Τα πράγματα είναι απλά. Με μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος , μόνο κέρδη θα πάρουμε σε όλους τους τομείς. Ας πάρουμε πρώτα πρώτα το χιλιοειπωμένο σενάριο της ανάπτυξης. Μόνον με την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, θα εργοδοτηθούν  και θα βολευτούν  , εκατοντάδες  εργάτες, κτίστες ηλεκτρολόγοι , εργολάβοι, κλπ. Και με τις επενδύσεις που θα γίνουν από ξένους και στην Αμμόχωστο άλλα και σε όλη τη Κύπρο θα γίνουμε όλοι πλούσιοι. 

Ακόμα ένα πρόβλημα που θα λυθεί αυτόματα είναι αυτό της εξόρυξης του Φυσικού αερίου. Είναι λογικό και φυσικό, με τη διευθέτηση η Τουρκία όχι μόνο θα σταματήσει να μας  βάζει εμπόδια στην εξόρυξη αλλά θα συνεργαστεί μαζί μας κιόλας. Οπότε αυτόματα κερδίζουμε και οι δυο.


Αφήνω κατά μέρος τις αυτονόητες εξοικονομήσεις μισού δις ευρώ το χρόνο που θα γίνουν άμα σταματήσει η στρατιωτική μας αντιπαράθεση και σταματήσουμε να έχουμε Αμυντικές Δαπάνες.

Σημαντικότατη όμως θα είναι η αλλαγή στον τόπο και τρόπο διακυβέρνησης του τόπου. Από τη στιγμή που θα διευθετήσουμε το Κυπριακό πρόβλημα και θα δημιουργήσουμε ένα νέο «συνεταιρικό» κράτος, σημαίνει ότι ο «συνεταίρος» μας θα έχει λέγειν και έλεγχο σε όλες τις βαθμίδες της διακυβέρνησης . Τι σημαίνει αυτό; Απλά θα υπάρχει αλληλοέλεγχος και αλληλεξάρτηση μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ αξιωματούχων του κράτους σε τέτοιο βαθμό , που όλη αυτή η διαφθορά, η κλεψιά και η απατεωνιά , δεν θα υπάρχουν. Δεν θα μπορούν να υπάρξουν. Θα «φοβάται ο Γιάννης το Θεριό και το Θεριό το Γιάννη»!

Και είναι με αυτό τον τρόπο που θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και η μιζέρια  και η δολοπλοκία που βλέπουμε να ευδοκιμούν αφάνταστα στις μέρες μας. Με τον αλληλοέλεγχο! Και με τους «τρεις ξένους δικαστές». Ναι.


 Αφού αποδειχτήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων και ανάξιοι να διαχειριστούμε το κράτος μας, και βλέπουμε τα οικονομικά μας να βουλιάζουν στον πάτο μέρα με τη μέρα, ας βάλουμε τέλος πάντων «συνέταιρο» στην «επιχείρηση», πριν να πτωχεύσουμε τελείως , και ας μοιραστούμε επιτέλους  τα κέρδη!
Λεμεσός 18/4/2015

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός