Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

«Νύν υπέρ μάσας ο αγών»


«Νύν υπέρ μάσας ο αγών»

Ας δούμε με μια γρήγορη μάτια τι είναι τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία μας, όπως μεταδίδονται από τα ΜΜΕ και σχολιάζονται στα Μέσα Κοινωνικής  Δικτύωσης.
Έχουμε και λέμε:

·        Η απεργίες των δασκάλων και η αντιπαράθεση τους με την κυβέρνηση.
·        Η Προεδρική χάρη σε παιδεραστή και η επανασύλληψη του
·        Η σύλληψη αστυνομικών για μαστροπεία .
·        Τα καμώματα του Γενικού Εισαγγελέα
·        Η παιδιάστικη συμπεριφορά διαφόρων βουλευτών .
·        Η ανεπάρκεια Υπουργών να αντιμετωπίσουν προβλήματα της καθημερινότητας.
·        Η τιμή της βενζίνης και των φαρμάκων στα κατεχόμενα και οι ουρές στα οδοφράγματα για την προμήθεια τους.


Αυτά είναι περίπου όσα «σημαντικά»  απασχολούν την Ε/Κ κοινωνία τις τελευταίες μέρες .
Η κατάρρευση του Συνεργατικού ξεχάστηκε ήδη. Όπως φυσικά θα ξεχαστούν και τα πιο πάνω μόλις περάσουν ακόμα λίγες μέρες. Διότι είναι γνωστό ότι εμείς οι Κύπριοι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.

Όσον αφόρα το κύριο πρόβλημα του τόπου , που αφαιμάσσει και την οικονομία από πόρους και απασχολεί εκατοντάδες ( η χιλιάδες ) προσωπικό για την αντιμετώπιση του , το Κυπριακό , ούτε λόγος να γίνεται. Κάτι ψιλά μονόστηλα στις εφημερίδες και κάτι αναρτήσεις από κάποιους «γραφικούς» σαν και εμένα, μέσα μέσα, μας θυμίζουν ότι στο βόρειο μέρος της μισής μας ΚΔ υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι της Κύπρου, που θα το χαρίσουμε οσονούπω χωρίς ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Αυτή η κατάσταση μου θυμίζει κάποιον που πάσχει από γάγγραινα και όπου και να’σαι θα του κόψουν το πόδι και αυτός διαμαρτύρεται στο γιατρό ότι έσπασε η μύτη του και τρέχει αίμα!
Ούτε περνά από το μυαλό μας ότι αν κάτσουμε και δούμε το πρόβλημα λογικά , οργανωθούμε και ετοιμαστούμε και καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Τ/Κ, ΟΛΑ μα ΟΛΑ όσα προβλήματα που περιγράφω πιο πάνω θα λυθούν αυτόματα και η Κύπρος θα γίνει κανονική χώρα.

Αν καταφέρουμε και καταλήξουμε σε μια συμφωνία και επανενώσουμε τον τόπο με μια ενιαία οικονομία, πάει αυτόματα περίπατο το πρόβλημα της διαφοράς των τιμών και στην βενζίνη και στα φάρμακα και παντού. Σε μια ενιαία αγορά όλες οι τιμές των αγαθών των προϊόντων και των υπηρεσιών θα είναι οι ίδιες.
Σε μια ενωμένη Κύπρο με τη Δημόσια Υπηρεσία να απαρτίζεται από υπαλλήλους και από τις δυο κοινότητες, θα το σκεφτούν και δυο και τρεις φόρες οι διάφοροι επιτήδειοι να κάμουν ματσαράγκες. Το ίδιο θα ισχύει και στην αστυνομία.   

Όταν σε ένα υπουργικό συμβούλιο θα έχεις Ελληνοκύπριους  και Τουρκοκύπριους υπουργούς κανείς δεν θα θέλει να φανεί υποδεέστερος του άλλου , θα υπάρχει «ευγενής άμιλλα», και από αυτό θα κερδίζει ο λαός.
Τέλος έστω και με την «εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρωμένη ψήφο» πάλι θα εκλέγονται οι καλύτεροι. Διότι για να εκλεγούν θα πρέπει  να έχουν και την πλειοψηφία της «άλλης» κοινότητας  και για αυτό θα πρέπει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, να λύνουν τα προβλήματα του κόσμου και να διορίζουν πραγματικά τους « άριστους των αρίστων» .

Άλλα θα μου πείτε, όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» . Γιατί δεν λύνεται το Κυπριακό; Γιατί δεν καταλήγουμε σε κάποια συμφωνία;
Μα ακριβώς για αυτά που έγραψα πιο πάνω. Κανείς Ε/Κ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/Κ . Κανείς κομματάρχης δεν θέλει να δει την «διοριστική» του ικανότητα να συρρικνώνεται για να πιάσει «μιράσι» η άλλη πλευρά.
Κανένα κόμμα δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να εκλέξει έστω και ένα Ευρωβουλευτή αφού σε περίπτωση συμφωνίας, οι Ε/Κ Ευρωβουλευτές περιορίζονται σε 4 ,  για να πάρει και η άλλη  πλευρά  2.

Για αυτούς τους λόγους αρνούμαστε να δώσουμε μερίδιο της εξουσίας στους «άλλους» και  θα μείνουμε με άλυτο το Κυπριακό. Και θα επιτρέπουμε στον κάθε αλήτη, στον κάθε κεντικελένη , στον κάθε επιτήδειο να χειραγωγεί μια ολάκερη χώρα , ένα ολόκληρο λαό , να τον περιπαίζει , να τον αρμέγει, και  να του χαϊδεύει τα αυτιά με κούφιες υποσχέσεις .

Διότι αυτό ακριβώς είμαστε όλοι μας . Μέρος του συστήματος. Ενός συστήματος που δίνει στον καθένα μας ένα μικρό ρολάκο να παίζει , ένα ξερό καρβέλι να μασά και ένα πληκτρολόγιο από το οποίο μπορούμε να κάνουμε αγώνες αναίμακτους και επαναστάσεις χωρίς κόστος .

«Νυν υπέρ μάσας ο αγών»

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός