Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ?

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ?

Ένα από τα θέματα που απασχολουν τον πολιτικό κόσμο αυτές τις μέρες είναι και το ποιος θα αναδειχθει νέος πρόεδρος της βουλης.


Ας δούμε τα δεδομενα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια προβλεψη.
Τα ονόματα που είναι πάνω στο τραπεζι είναι μέχρι στιγμης τα εξής:

1) Γιώργος Περδικης – Προτεινόμενος και υποστιριζομενος από τυς Οικολογους που έχουν 2 εδρες

2) Μαρινος Σιζοπουλλος – Προτεινόμενος από την ΕΔΕΚ ( 3 εδρες ) και υποστιριζομενος και από το ΔΗ.ΚΟ. ( 9 εδρες) . Συνολο 12 εδρες.

3)Πιθανόν Άνδρος Κυπριανού – Προτεινόμενος από το ΑΚΕΛ ( 14 εδρες)

4) Δημήτρης Συλλουρης – Προτεινόμενος από το Κινημα Αλληλεγγυη ( 3 εδρες ) και πιθανόν να υποστηριχθει και από το ΔΗ.ΣΥ. ( 18 εδρες ) . Συνολο 21 εδρες
.

Με αυτά τα δεδομενα σίγουρα δεν εκλεγεται κανένας από τις δυο πρωτες ψηφοφοριες , και είναι σιγουρο ότι θα πάμε στη τρίτη ψηφοφορια που εκλεγετε οποίος παρει τις περισσοτερες ψηφους.

Αν υποθεσουμε ότι το Σιζοπουλλο τον υποστηρίζουν και η «Συμμαχια» με 3 εδρες και το ΕΛΑΜ με 2 εδρες τότε το συνολο που παίρνει είναι 17 το πολλυ.

Τετοιες συμμαχιες στο τέλος θα ωφελήσουν τον Συλλουρη ο οποίος παίρνει 21 εδρες και την πλειοψηφία και πιθανόν να είναι αυτός ο νέος πρόεδρος της Βουλης.

Η μοναδική περίπτωση να ανατραπει αυτή η προβλεψη είναι αν καμει το ΑΚΕΛ πάλι τα δικά του (όπως το  1985). Με στόχο μόνο την αποτροπη της εκλογης υποψηφιου που να στηριζεται από την ΔΗ.ΣΥ., και να ξεχασει όσα έλεγε μέχρι χθες και να ψηφήσει Σιζοπουλλο . Το ΑΚΕΛ δεν είναι η πρώτη φορά που έκανε έτσι μανουβρες, ούτε είναι η πρώτη φορά που εγλειψε εκεί που εφτυννε. Όποτε μια τέτοια κίνηση του δεν πρέπει να μας παραξενεψει.
Το συμπερασμα μου είναι ότι ο ποιο πιθανος νέος πρόεδρος της βουλης θα είναι ο Δημήτρης Συλλουρης. Χωρίς να αποκλείεται όμως και η πιθανότητα του Μαρινου Σιζοπουλλου, παρόλο που αυτή φαίνεται απομακρυσμενη.

Ιδωμεν…