Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Ξεπούλημα της πατρίδας

Ξεπούλημα της πατρίδας

Τις τελευταίες μέρες ήρθε πάλι στην επιφάνια το θέμα των αιτήσεων των ε/κ προσφύγων προς τη παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων . Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία , πάνω από 5000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην επιτροπή αποζημιώσεων.  Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος αύριο όταν θα φθάσουμε στις συνομιλίες να συζητούμε για το εδαφικό , να μην έχουμε εδάφη προς επιστροφή , διότι θα έχουν όλα πουληθεί κανονικά και «νόμιμα»  στη Τουρκία.
Θυμήθηκαν τώρα, οι όψιμοι πατριώτες και οι πολιτικάντηδες «προστάτες» του μέλλοντος μας , ξανά, τους πρόσφυγες . Και συνειδητοποίησαν ότι ο προσφυγικός κόσμος ήρθε σε τραγικά αδιέξοδα και αναγκάστηκαν ορισμένοι  να απευθυνθούν στην επιτροπή. Αφού είναι αυτοί, οι ίδιοι , οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων , που εναλλάσσονται στη κυβέρνηση κάθε πέντε  ή δέκα  χρόνια, που έφεραν τον κόσμο σε αυτή τη   απελπιστική κατάσταση, και σε  αυτά τα τρομερά αδιέξοδα.  Ο προσφυγικός κόσμος   κατάλαβε πλέον ότι ούτε το επίσημο κράτος ενδιαφέρεται για αυτόν  , ούτε η επίσημη αντιπολίτευση, ούτε καν οι ψευδοπατριώτες της πλάκας . Και αναγκάζεται να πηγαίνει ο κάθε ταλαιπωρημένος, από τη ζωή, πρόσφυγας, που μια ζωή εργαζόταν ως το βούττημαν του νήλιου, με τα χέρια ροζιασμένα, με την ουρά στα σκέλια, και το πρόσωπο κρυμμένο από τη ντροπή, να παρακαλέσει , να εκλιπαρεί τους κλέφτες να του δώσουν πίσω, έστω και ένα μικρό αντίτιμο   από την περιουσία του. Από αυτά τα χώματα που έφτυσε αίμα για να τα καλλιεργήσει , από αυτό το σπίτι που το έκτισε μόνος του με τα δυο του χέρια. Να πάρει έστω και πέντε μπακκίρες, για να μην μείνουν τα παιδιά του στο δρόμο. Και το κάνει με σφιγμένη τη καρδιά και με θυμό , αφού βλέπει ότι όλοι αυτοί οι άχρηστοι έστησαν το μεγάλο φαγοπότι πάνω στη ράχη του.
Σαν σαρκοβόρα θηρία , έπεσαν πάνω στους πρόσφυγες , παλαιοί και νέοι κυβερνώντες, ψευδοπατριώτες, και αγωνιστές της δεκάρας. Πάνω στο σώμα του πρόσφυγα, έστησαν καριέρες , κόμματα, επιχειρήσεις, εισοδήματα. Και όταν ήρθε η ώρα να προστατευτεί ο πρόσφυγας, τι έκαναν αυτοί οι υποκριτές;  Μας άφησαν όλους στο έλεος του Αλλάχ, να τρέχουμε από επιτροπή σε επιτροπή , ίσως και εξασφαλίσουμε κανένα κοκαλάκι.
Και τη δωδέκατη ώρα, όταν οι κατεχόμενες περιουσίες περνούν στα χεριά των Τούρκων , με βούλες, και  υπογραφές, επίσημα πλέων, κανείς δεν κουνάει το δακτυλάκι του για να  αποτρέψει αυτή τη κατάσταση. Κανείς , διότι το αντίστοιχο γίνεται και με τις Τουρκοκυπριακές περιουσίες στο Νότο. Είναι τόσο μεγάλο το φαγοπότι πλέον που άφησαν τα πράγματα να ακολουθήσουν τη πορεία τους.  Και, υποκριτικά, να λένε , ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν αυτή τη κατάσταση. Και όχι μόνο δεν  την εμποδίζουν αλλά και οι διάφοροι δικηγόροι – μεσολαβητές ,  διευκολύνουν τις αγοραπωλησίες. Ούτως ώστε να έρθει μια μέρα, που όλες οι προβληματικές περιουσίες θα έχουν αλλάξει χέρια και δεν θα υπάρχει ανάγκη «σκληρής» διαπραγμάτευσης  ή «πάρε –δώσε» στο θέμα του εδαφικού. Θα έχει λυθεί επί του εδάφους από τις καθημερινές αναγκες της ζωής.
Θα έχει ξεπουληθεί  η πατρίδα με τη συν –ενοχή όλων!!

Λεμεσός 7/6/2013

Ανδρέας Σουτζιής   -  Ηλεκτρονικός