Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ;

Τετραμερης;

Άκουσα από τα ΜΜΕ χθες , ότι επετεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για να μπορούν οι διαπραγματευτές των Ε/Κ και Τ/Κ να συναντώνται και να συνομιλούν με τα Υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας αντίστοιχα. Η συμφωνία αυτή βασίζεται σε πάγια θέση της πλευράς μας , που ανέκαθεν ήθελε να συνομιλεί απευθείας με την Τουρκία για τα θέματα ασφαλείας, στρατευμάτων, εγγυήσεων κλπ. 
Και τούτο για να κερδίζεται χρόνος και να είναι πιο αποτελεσματικές οι συνομιλίες.
Για να γίνει αποδεκτή αυτή η θέση μας από τους Τούρκους, δεχτήκαμε να γίνεται ένα είδος παράλληλης διαπραγμάτευσης . Δηλαδή, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας,  όταν ο Ε/Κ συνομιλητής θα μεταβαίνει στην Άγκυρα για να συνομιλεί το θέμα της ασφαλείας , να μπορεί και ο Τ/Κ συνομιλητής να μεταβαίνει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Δηλαδή τι είδους διαπραγματεύσεις θα κάνει ο Τ/Κ διαπραγματευτής με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών; Τι σημαντικό θα έχουν να πουν και πρέπει να βρίσκονται σε απευθείας επαφή; Τίποτε απολύτως σας λέγω . Δεν υπάρχει τίποτε που να πρέπει να το συζητήσει η Τ/Κ πλευρά με την Ελλάδα. Αυτή η διευθέτηση έγινε μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία της Τ/Κ πλευράς και να αποδεχτεί την απευθείας επαφή Ε/Κ και Τουρκίας και να μην πέσουν από το εγώ τους. Μόνο και μόνο για να φανεί δήθεν η αρχή της αμοιβαιότητας.

Ε, που είναι το πρόβλημα θα αναρωτηθούμε; Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει . Η Ε/Κ πλευρά θα συζητεί θέματα σημαντικά και ουσίας με την Τουρκία και η Τ/Κ πλευρά θα συζητεί θέματα ασήμαντα και άνευ ουσίας , με τον τελευταίο υπάλληλο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Βγήκε όμως, από χθες , η χορωδία των απορριπτικών , των επαγγελματιών πατριωτών , των αγωνιστών της πολυθρόνας για να διαμαρτυρηθούν! «Όχι στη συμφωνία» φωνάζει ο Λιλλίκας. «Θα οδηγήσει σε 4μερη διάσκεψη» διαμαρτύρεται ο Ομήρου. Κάτι είπαν και οι Οικολόγοι αλλά δεν θυμάμαι .
Η έγνοια μας , είπε ο κ. Λιλλίκας είναι να διαφυλαχτεί  η κρατική μας οντότητα. Με τη συμφωνία αυτή υποβιβάζουμε τη Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζουμε την Τ/Κ πλευρά. Τώρα τι αναβάθμιση θα έχει η Τ/Κ πλευρά που θα συζητά για μουσκουρούθκια  στην Αθήνα δεν κατάλαβα. Όσων αφορά την κρατική μας οντότητα, (αυτή που «διαφυλάξαμε» με δάκρυα το 2004) , ας ρίξουμε μια ματιά τριγύρω μας να την δούμε. Ούτε κρατική, ούτε οντότητα υπάρχει. Αποφασίζουν πριν από μας για μας, οι Βρυξέλλες , η Μέρκελ, η Τρόικα και η Βερκουλέσκου. Αυτήν την κρατική οντότητα  την χαρίζω του κου Λιλλίκα.
«Στόχος μας είναι να αποδειχτεί ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και τίποτε άλλο», διαλαλούσε ο κος Όμηρου. Εμ, βέβαια! Αυτός κι’αν είναι ο στόχος μας. Όχι η επίλυση του Κυπριακού , ούτε η ομαλοποίηση της κατάστασης, ούτε και  η επιστροφή μερικών έστω από τους εναπομείναντες πρόσφυγες. Αλλιώς τι δουλεία θα έχουμε να κάνουμε στο μέλλον; Αν προχωρήσει αυτή η ιστορία και ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία , ποιος θα είναι ο ρόλος των επαγγελματιών πατριωτών; Με τι θα μας φοβίζουν στο μέλλον για να διασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση; Αν επιτύχει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Κύπρο και ο λαός διάγει μια ομαλή διαβίωση, τι ρόλο θα έχουν τότε οι Κουλίες , οι Λιλλίκες, οι Ομήρου , και οι Περδικες; Κανέναν απολύτως! Θα εξαφανιστούν από την πολιτική ή θα λαθροβιώνουν σε κανένα ημικρατικό οργανισμό και  στο τέλος θα καταλήξουν  όπως τους συναδέλφους τους που οδηγούνται τώρα στην δικαιοσύνη.
Άντε! Ηγγικε η ώρα της επίλυσης και της επιστροφής. Όποιος δεν ανέχεται τη λύση ή όποιος τη φοβάται , να κατεβεί τώρα από το τραίνο και να αφήσει ήσυχο τον υπόλοιπο Κυπριακό λαό να ζήσει επιτέλους σε ειρήνη και ασφάλεια.

Ανδρέας Σουτζιή – Ηλεκτρονικός

Λεμεσός  25/9/2013