Σάββατο 23 Απριλίου 2016

13 ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ

13 ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ

Περασαν ήδη 12 χρόνια από τότε που ανοιξαν τα οδοφράγματα στην Πρασινη Γραμμη.  Ξεκινήσαμε δειλά δειλά να επιστρέφουμε στους τοπους μας και τα χωριά μας , με την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρεφαμε μια και καλή. Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε και ακόμα επισκεπτόμαστε τους τοπους μας σαν τουριστες. Σαν επισκεπτες . Και είμαστε και διακριτικοί πλέον , μηπως και ενοχλήσουμε τους «χρήστες»! Τους «χρήστες» οι οποίοι ήταν ετοιμοι τότε,  και έφτιαχναν τα μπογαλάκια τους για να μετοικίσουν αλλου και να επιστρέψουμε εμείς. Και έχουν περάσει 12 χρόνια πέτρινα…

Στο βιβλίο της Αννας Ανδρεου «Ραντεβου με τους Στρατηγούς»  υπάρχουν συνεντεύξεις με αξιωματικούς που πήραν μέρος στην εισβολή τον 1974. Εκτός από τις συνεντευξεις αυτές , υπάρχουν και δυο συνεντεύξεις με δυο «Μουτζαχίντ» δηλαδή Τουρκοκύπριους «στρατιώτες» μέλη της ΤΜΤ. Ο ένας , ο Αχμέτ Σανβέρ, φανατικός εθνικιστής ,  εκπαιδεύτηκε και στη Τουρκία στο «Τμημα Ειδικου Πόλεμου».  Δηλώνει εθνικιστής , άλλα πιστευει στην ειρήνη . Πιστευει ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ δεν πρέπει να αναμειχθουν ξανά άλλα να ζήσουν «…πλαι – πλαι , ειρηνικα…».

Στον τοιχο του γραφειου του υπάρχει καδρομενη η φωτογραφία του τέως προέδρου της Δημοκρατίας , Τασσου Παπαδόπουλου, με την επιγραφή από κάτω: «Ο Τουρκοκυπριος σε ευγνωμονεί»!!! Και εξηγει: «Ο Τασσος Παπαδόπουλος με τις ενέργειες του και το κλαμα του κατάφερε να απορριφτεί το σχέδιο ΑΝΑΝ το 2004. Αν περνούσε τότε το σχέδιο , εμείς οι  Τ/Κ θα βρισκομαστε τώρα σε πολύ δυσκολη θέση. Για αυτό τον ευγνωμονούμε…» 

Αφιερωμένο εξαιρετικά  σε όλους τους Ε/Κ και Τ/Κ που έχουν τα ίδια μυαλα και ευγνωμονούν τον τέως πρόεδρο εδώ και 12 χρόνια.