Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Οι «Βουλευτικες» εκλογές στα Κατεχόμενα και οι Ε/Κ

Οι «Βουλευτικες» εκλογές στα Κατεχόμενα και οι Ε/Κ

Διεξάγονται σήμερα στη κατεχομένη βόρεια Κύπρο «βουλευτικες εκλογές» με τους περισσοτερους Ε/Κ να μην το έχουν πάρει χαπαρι. Άλλα πως αυτές οι «εκλογές» μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό? Πως επηρεαζουν την καθημερινότητα των Ε/Κ?

Ο ΠτΔ δήλωσε τις προάλλες ότι αναλόγως του αποτελεσματως των εκλογων θα φανεί αν υπάρχει ελπίδα για την επανέναρξη του διαλογου και την επίτευξη λυσης.

Κατ’αρχας ούτε η «κυβέρνηση» των Τ/Κ ούτε η «βουλή» τους εμπλεκεται στις συνομιλίες. Ο διαπραγματευτης του ΠτΔ είναι ο εκάστοτε Τ/Κ ηγέτης , ο «εκλελεγμενος πρόεδρος». Η «Κυβέρνηση» ασχολείται με την εσωτερικη διακυβέρνηση και όχι με τις διαπραγματεύσεις.

Το αποτέλεσμα των «εκλογων» των Τ/Κ θα μας επηρεασει εμάς τους Ε/Κ μόνον όσον αφόρα τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται «απ’εκεί» και όσον αφόρα την καθημερινοτητα μας ως προς τη διακινηση και επαφη μας με αυτους.

Δηλαδη όταν ηταν στην εξουσία το αριστερο – προοδευτικο CTP , περίπου «εκαμναμε ότι θελαμε» όσον αφόρα εκκλησιασμους, εκδηλώσεις , ανακαινίσεις εκκλησιων κλπ.
Όταν βγήκαν στην εξουσία οι φανατικοι εθνικιστες του
UBP, άρχισαν τα παρατραγουδα. Απαγορευσαν τους εκκλησιασμους σε πολλές περιπτώσεις, και επέβαλαν «φόρο» για τα αγαθα που στελναμε στους εγκλωβισμενους.


Το συμπέρασμα είναι ότι όσον αφόρα την διαδικασία επαναληψης των διαπραγματευσεων , αυτές οι «εκλογές» δεν την επηρεαζουν καθόλου. Άλλα καλον θα ήταν να καταφερουν να σχηματισουν «κυβέρνηση»  οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση.