Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

Γιορτάσαμε χθες για ακόμα μια φορά την  25η Μαρτίου. Και ευκαιρίας δοθείσες άρχισαν τα σχόλια , τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες από διάφορους. Άλλοι λένε ότι είναι υπερβολή οι παρελάσεις, άλλοι βρίσκουν την ευκαιρία να απομυθοποιήσουν ότι είναι σχετικό με την επανάσταση του ’21 και άλλοι βρίσκουν βήμα για να προβούν  σε «εθνικές εξάρσεις « και παραληρήματα.

Είδα τους φίλους μου με πόση περηφάνια έβλεπαν τα παιδιά τους να παρελαύνουν κρατώντας τη Γαλανόλευκη. Είδα τους συναδέλφους μου Εθνοφύλακες να παρελαύνουν  με ενθουσιασμό και καμάρι. Είδα ενδοσχολικές και ενδοσωματιακες εκδηλώσεις.

Όταν τελείωσαν αυτά, όλοι μαζί, όλοι εμείς που πιστεύουμε στην ανάγκη της άμεσης λύσης του Κυπριακού και στην επανένωση , ήρθαμε ξανά πίσω στα συνηθισμένα μας και στον αγώνα για την Ειρήνη.

Μήπως η παρουσία μας στις παρελάσεις και στους εορτασμούς μας έκανε φανατικούς , πολεμοχαρείς, και οπαδούς της διαίρεσης ?? Μήπως αλλάξαμε γνώμη και είπαμε «τζοινοι ποτζιοι , τζιε εμείς ποδα»? Μήπως σταματήσαμε έστω και για μια στιγμή να θέλουμε την ειρήνη? Αντίθετα, πεισμώσαμε περισσότερο. Και με πιο πολλή δύναμη συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανένωση.

Βλέπω επίσης  από την πλευρά κάποιων «φανατικών» με ανασφαλές την ανάγκη να «προστατέψουν» και να «αναβαθμίσουν» τους εορτασμούς φωνάζοντας διαμαρτυρόμενοι  ότι «θα καταργηθούν οι γιορτές» , «θα υποβιβαστούν» κλπ.
Οι αγώνες που έκαμαν οι πρόγονοι μας δεν έχουν καμιά ανάγκη υπερβολικής προβολής η προστασίας. Είναι καταγεγραμμένοι στην ιστορία του Έθνους. Και οι επέτειοι θα είναι πάντα εκεί για να τις γιορτάζουμε με την μεγαλοπρέπεια που τους αξίζουν.


Αυτό που χρειάζεται ο τόπος και ο λαός, είναι η Αλληλοκατανόηση και ο Σεβασμός του ενός προς τον άλλο. Της μιας κοινότητας προς την άλλη. Του Ε/Κ προς τον Τ/Κ και αντιστρόφως. Δεν κινδυνεύουν οι πρόγονοι μας η τα κατορθώματα τους να υποβιβαστούν και να χαθούν από κανένα άνθρωπο που αγαπά την πατρίδα του και θέλει να την δει ξανά ενωμένη , ελεύθερη , απαλλαγμένη από την κατοχή.
Ούτε κινδυνεύουν οι Τ/Κ από τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις που κάμνουν οι Ε/Κ . Όπως και το αντίθετο.

Δείτε τις ΗΠΑ. Ένα έθνος ποικιλοσπορο, που ο καθένας τιμά και εορτάζει τις επετείους του και τις γιορτές του με κάθε  σεβασμό για τη διαφορετικότητα του άλλου.

 Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι να καταφέρουμε να εμπεδώσουμε στον κόσμο αυτά τα πράγματα. Αγάπη, σεβασμό, αλληλοκατανόηση, και ανοχή προς τον ΑΛΛΟ. Όταν τα καταφέρουμε αυτά τότε θα χουμε μέλλον. Και θα μπορέσουμε να κάνουμε την Κύπρο παράδεισο. Γιατί της αξίζει. Και μας αξίζει.


Ανδρέας Σουτζιής