Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

TO LITTLE TOO LATE

 


TO
LITTLE TOO LATE

Ακούω και βλέπω τον πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ. κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλώνεται σε προσπάθειες για να πετύχουν οι επερχόμενες συνομιλίες στο Κυπριακό. Πραγματοποιεί συναντήσεις , κάνει δηλώσεις και γενικά προσπαθεί να βελτιώσει το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί.
Τον ακούσαμε να δηλώνει ότι «θα επέλθει τσουνάμι καταστροφής»  αν δεν επιτευχτεί πρόοδος στο Κυπριακό. Τον είδαμε να δακρύζει από την αγωνία . Τον παρακολουθήσαμε να πραγματοποιεί επαφές με πρέσβεις , πολιτικούς παράγοντες, και με Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς .

Όλα αυτά για να δείξει πόσο δραματική είναι η κατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει η διαδικασία στην επερχόμενη Πενταμερή Διάσκεψη.

Εδώ σας πιστεύω Πρόεδρε. Πιστεύω ότι είσαστε ειλικρινής. Ξέρω ότι είσαστε από τους ελάχιστους πολιτικούς που κατανοούν ότι τυχόν κατάρρευση των επερχομένων συνομιλιών θα σημαίνει την καταστροφή της Κύπρου.  Ξέρω ότι είσαστε ρεαλιστής . Και προσπαθήσατε και προσπαθείτε για να λυθεί το Κυπριακό. Ακόμη θυμάμαι σε μια συνάντηση στα γραφεία του ΔΗ.ΣΥ.  το 2015 που μας είπατε σε ανύποπτο χρόνο ότι μέχρι το 2018 το Κυπριακό θα είναι λυμένο. Και μείναμε με ανοικτό το στόμα από τη σιγουριά σας.


Το θέμα είναι κε Πρόεδρε ότι αργήσατε και διστάσατε. Αργήσατε να κάνετε αυτές τις ενέργειες που κάνετε τώρα αλλά και διστάσατε να χρησιμοποιήσετε πίεση για να μην φύγει ο Αναστασιάδης  από το Γκραν Μοντάνα.

Ναι κε Πρόεδρε. Τι κάνατε στο Γκραν Μοντάνα όταν είδατε ότι ο Αναστασιάδης ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τις συνομιλίες; Γιατί δεν του εξασκήσετε τότε αφόρητη πίεση για να μην τα τινάξει όλα στον αέρα; Αφού από τότε μας λέγατε ότι θα επέλθει τσουνάμι αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Ξέρατε πάντα τις συνέπειες που θα έχει ο τόπος αν καταρρεύσουν όλα. Είσαστε παρά το πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας . Ξέρατε τι θα κάνει . Γιατί δεν βάλατε λυτούς και δεμένους να τον κρατήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών;

Και αφού λακίσατε τότε και αφήσατε τον Αναστασιάδη να τα τινάξει όλα στον αέρα, αντί να κάνετε τότε αυτά που αναγκάζεστε να κάνετε τώρα, εξαφανιστήκατε για δυόμισι χρόνια! Για δυόμισι χρόνια αφήσατε τους απορριπτικούς να ξεσαλώνουν και να χαλούν ότι κτίστηκε με κόπο τόσα χρόνια. Αφήσατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο έλεος των πιο κακών συμβούλων του . Τον αφήσατε ανεξέλεγκτο να διαλύει Δικοινοτικές επιτροπές, να κλείνει οδοφράγματα, και να καταστρέφει όποιες γεφυρες κτίστηκαν με τους Τ/Κ τόσα χρόνια με πολύ κόπο και μόχθο.

Αποκορύφωμα όμως των «κατορθωμάτων» του Αναστασιάδη, ήταν η πλήρης αποδόμηση και τελικά η εκπαραθύρωση του Μουσταφά Ακιντζιή από την ηγεσία των Τ/Κ. Του καλύτερου και πιο διαλλακτικού ηγέτη που είχαν ποτέ οι Τ/Κ. Του ανθρώπου που πίστευε και πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου περισσότερο και από πολλούς Ε/Κ. Τι κάνατε τότε κε Αβέρωφ; Τσιμουδιά!! Μόκο. Ούτε μια λέξη υπέρ του Ακιντζιή δεν τολμήσατε να αρθρώσετε. Και είχατε το θράσος να πάτε να τον συναντήσετε προχθές και να συζητήσετε μαζί του για το Κυπριακό ενώ όταν είχε ανάγκη υποστήριξης δεν κουνηθήκατε . Αναρωτιέμαι τι δικαιολογίες θα βρήκατε να του πείτε όταν συναντηθήκατε.

Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς άλλους αγαπητοί πρώην συναγωνιστές του ΔΗ.ΣΥ. και αγαπητέ πρόεδρε Αβέρωφ να ξεχάσετε από ψηφοφόρους παρά πολλούς από εμάς τους πρώην οπαδούς σας. Δυστυχώς για εσάς ότι και να κάνετε πλέον δεν θα είναι ικανό για να μας ξαναμαντρίσετε στο μαντρί του ΔΗ.ΣΥ. για να σας ψηφίσουμε.  Ήδη μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗ.ΣΥ., ψηφίζει «Αμμόχωστος για την Κύπρο». Μαζί με αυτούς και πολλοί άλλοι, θα προτιμήσουν να ψηφίσουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ΔΗ.ΣΥ.

Αφήσατε τον Αναστασιάδη ελεύθερο να ξηλώσει ότι κτίστηκε με κόπο. Αγνοήσατε τις επιθυμίες της μεγάλης πλειοψηφίας. Κρυφτήκατε σαν δειλός όταν σας είχαμε ανάγκη. Ότι και να κάνετε τώρα είναι ανούσιο, είναι για το θεαθήναι και ιδίως είναι πολύ αργά.

Δυστυχώς πράξατε «too little , too late» .

 

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός
Μέλος της Πλατφόρμας «Αμμόχωστος για την Κύπρο»