Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ & ΚΥΠΡΙΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ

Να σας πω μιαν ιστορία ,χωρίς να σας πω το όνομα του χωρίου που αναφέρομαι ,γα να δούμε ποσοι θα το βρουν.

Που λέτε ετελειωσε ο απελευθερωτικος αγωνας του ’55-‘59και αναμεσα στις συμφωνιες περί «Κυριαρχων Βρεττανικων Βάσεων» ηταν ένα «αγκαθι». Μέσα στα ορια της μιας βασης , επεφτεν και ένα χωριό, που έπρεπε να εγκαταλιφθει από τους κατοίκους του και νά αποδοθει στους Εγγλέζους. Εκατσε ο Μακάριος , η γρια αλεπου, εκαλοποιασε τους χωρικους και έδωσε τους ένα υπερογκο για την εποχή ποσό (νομιζω 1 εκατομυριο λίρες) προκειμενου να το εγκαταλείψουν. Οι χωριανοί εδεκτηκαν φυσικά , τζιε επετασσαν τζιε τα σκουφια τους πάνω που τη χαρά τους που εμοιραστικαν το εκατομυριο. ( ήταν λίγοι, επεφτεν τους μεγάλο μερίδιο). Έφυγαν από το χωριό τους και επηγαν να μείνουν σε συγγενείς ή ενοικιαζαν ή αγορασαν στη διπλανη μεγαλη πόλη.

Μετά τη παροδο κάποιου καιρου, ( δεν είμαι σίγουρος αν ήταν κατά τη διάρκεια των δικοινοτικων συγκρουσεων του 1963) καποιοι χωρικοι εμετανιωσαν και εθελαν να μείνουν στο χωριό τους. Έκαμναν διαδηλωσεις και πολιορκουσαν τη Βρεττανικη Βάση και ηθελαν να επιστρέψουν. Εκμεταλλευομενοι τότε το κακό αντίΒρεττανικο κλίμα που επικρατουσε σε όλο το νησί οι χωρικοι, διαμαρτυρονταν κάθε μέρα και πιο εντονα στους Βρεττανους , έξω από τη Βάση και έξω από το χωριό τους. Ώσπου κατάφεραν και εσπασαν τους κλοιο και μπηκαν στο χωριό τους και δεν εφευγαν.

Οι Βρεττανοι για να έχουν το κεφάλι τους ησυχο υποχωρησαν. Έτσι οι χωρικοι επέστρεψαν θριαμβευτες στο χωριό τους , ξανακατοικησαν στις περιουσίες τους, ΑΛΛΑ κρατησαν και το εκατομυριο λίρες που τους έδωσε τότε ο Μακάριος. Και εκμεταλλευομενοι τη στρατιγικη τους θέση , εκαμαν και εστιατόρια και κλαμπς στα οποία πηγαιναν οι Βρεττανοι για να ξεδωσουν και να διασκεδασουν. Και τους τα επαιρναν χοντρα οι χωρικοι. Και όλα μελι - γαλα και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Τώρα , δε, με τις συμφωνιες που έκαμε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τη Βρεττανικη κυβέρνηση, το χωριό αποκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξια. Είναι πλέον οι περιουσίες τους δίκες τους με τη βουλλα . Και μπορούν να τις αναπτυξουν όπως θέλουν. Ωωχχο μάνα μου… έχουν και την αρχικη περιούσια, και το εκατομυριο, και τώρα επολλαπλασιαστηκε και η αξια της αρχικης τους περιούσιας … Τι να πω?? Παραδεισος… Με κρίση τους ενδιαφέρει, με που τες τράπεζες τους κοφτεί, με το Κυπριακό τους ανησυχει. Οι Εγγλέζοι να’ν καλά….


Όποιος βρει σε ποιο χωριό αναφέρομαι κερδιζει μια Βρεττανικη υπηκοοτητα ευγενής πρόσφορα του Βρεττανου Υπατου Αρμοστη.