Σάββατο 16 Μαΐου 2020

« ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ…»


« ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ…»

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ότι μετά τα ναυάγια στο Μοντ Πελεράν και στο Γκραν Μοντάνα, το Κυπριακό έχει τελειώσει. Και ότι προχωρούμε ολοταχώς προς την παγίωση της παρούσας κατάστασης με σταδιακή αναγνώριση του ψευδοκράτους και τελικά τη δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο.

Άλλοι το εύχονται, άλλοι το απεύχονται, και άλλοι ( δυστυχώς και πολλοί από  την Ε/κ κοινότητα) , "έκατσαν τη μάππα χαμαι"  διότι κουράστηκαν και δεν βλέπουν ελπίδα και σωτηρία.

Υπό κανονικές συνθήκες ακόμα και εγώ ( ένας άνθρωπος φύση αισιόδοξος) ίσως να παραδεχόμουν ήττα. Αλλά δυστυχώς η ευτυχώς, σήμερα δεν ζούμε υπό κανονικές συνθήκες. Η έλευση της επιδημίας του κορωνοϊού έφερε τα πάνω κάτω. Οι κυβερνήσεις άλλαξαν τις προτεραιότητες τους και η καθημερινότητα μας ανατράπηκε από τη μια στιγμή στην άλλη.

 Σιγά σιγά γίνεται πλέον αντιληπτό , σε μεγάλο βαθμό ιδίως μέσα στην Τουρκοκυπριακή  κοινότητα , η ανάγκη για την άμεση συνεργασία και αλληλοσυνεννόηση μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Οι Τουρκοκύπριοι κατανοούν σιγά σιγά ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς την ουσιαστική συνεργασία με τους Ελληνοκυπρίους. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στα καπρίτσια και την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Τουρκίας, που τους εγκατέλειψε χωρίς ουσιαστική βοήθεια την πιο κρίσιμη στιγμή. Και αυτό φαίνεται καθαρά από τις εκδηλώσεις που έκαναν πρόσφατα για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Παράλληλα σιγά σιγά και οι Ελληνοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού δεν πρόκειται να ξεπεραστεί εύκολα.
Είναι φανερό ότι τα χειρότερα έπονται. Σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία και με την φετινή σαιζόν χαμένη από χέρι, το μέλλον είναι αβέβαιο. Η ανάγκη για να βοηθηθεί ο κόσμος να επιβιώσει ή να μην χάσει τη δουλειά του, αναγκάζει την κυβέρνηση να προβαίνει σε παροχές που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα ήταν αναγκαίες. Αυτό θα επηρεάσει σίγουρα αρνητικά , τις οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά ταμεία θα στερέψουν και οι μοναδικοί τρόποι για να γεμίσουν πάλι θα είναι είτε με την επιβολή πρόσθετης φορολογίας ή με τον εξωτερικό δανεισμό. Και οι δυο τρόποι όμως θα προκαλέσουν  αλυσιδωτές και απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Ο οποιοσδήποτε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί άνετα να διαπιστώσει ότι πλέον δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε σε συνεχή αντιπαράθεση με την Τουρκία και να ξοδεύουμε αλόγιστα  σε εξοπλισμούς, υπηρεσίες διαφώτισης και τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων.
Όποτε ένας είναι ο δρόμος και αυτός είναι μονόδρομος.

Τώρα είναι η ευκαιρία. Η ευκαιρία για μια διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος . Η Τουρκία,   αντιμετωπίζει και αυτή τα δικά της προβλήματα τώρα, με την κατάρρευση της οικονομίας της. Θα έχει την ευκαιρία έτσι να «απαγκιστρωθεί» από το Κυπριακό το οποίο της στοιχίζει πάρα πολλά τόσο σε χρήμα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Όποτε σίγουρα θα δει θετικά μια τέτοια προοπτική. 

Πρέπει λοιπόν να  ξεκινήσουμε  άμεσα συνεργασία και παροχή βοήθειας προς τους Τ/Κ σε όλα τα θέματα. Πρέπει να ξεκινήσουν  άμεσα οι  συνομιλίες  για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Το γρηγορότερο δυνατόν . Με στόχο  τη γρήγορη εξεύρεση μιας διευθέτησης.  Η λύση   θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων  την επανεκκίνηση της οικονομίας , την  μείωση των αχρείαστων εξόδων και "επενδύσεων" σε αντιπαραγωγικούς σκοπούς, όπως π.χ. την ανάγκη να ξοδεύουμε τεράστια ποσά για την δήθεν «διαφώτιση» και ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων, και το ξεπέρασμα με όσον το δυνατόν λιγότερες απώλειες της προβλεπόμενης οικονομικής κρίσης.

Και εδώ θα φάνει πόσον χρήσιμες και απαραίτητες  είναι οι δυνάμεις που πιστεύουν και προσπαθούν τόσα χρόνια για λύση και επανένωση. Όλοι μαζί πρέπει να πιέσουν  προς πάσα κατεύθυνση ,  την κυβέρνηση, τα κόμματα και ιδίως  τον απλό λαό για να τους αναγκάσουν και να τους βοηθήσουν να δουν την πραγματικότητα και να αντιληφθούν που πάμε πριν να είναι πολύ αργά. Ο ρόλος αυτών των δυνάμεων  είναι πολύ σημαντικός. Η ευκαιρια που περιμεναμε για λυση ειναι τωρα.

"Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα"

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός