Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Μέχρι το 1979 κανένας δεν γιορταζε την επέτειο της Κυριακης Ανεξαρτησίας . ΚΑΝΕΝΑΣ.

Το 1979 , επί διακυβέρνησης του τρισ-μεγιστου ηγέτη Σπύρου «Μακροχρόνιου» Κυπριανού, αποφασιστκε να αρχίσει ο εορτασμος της ιδρυσης της ΚΔ για να τονιστει η κρατικη μας οντοτητα, και να διξουμε στην Διεθνή Κοινότητα ( άλλα και στους Τούρκους)  ότι εγκαταλειψαμε  πλεον  τον στόχο της Ενωσης.

Και αποφασιστικε το εξής κωμικοτραγικό. Επειδή η ανακήρυξη της ΚΔ ήταν 16 Αυγουστου, δεν «βολευε». Ήταν κατακαλοκαιρο , όλοι ελειπαν σε διακοπες, που να καμεις εορτασμους με έτσι καιρό. Έτσι ορίστηκε η 1η Οκτωβρίου ως ημερα εορτασμου της ανακυρυξης της ΚΔ.

Άλλα υπήρχε και ένας άλλος λογος. Μέχρι τότε τηρείτο η 29η Οκτωβρίου ως τραπεζικη αργια. Η μέρα αυτή είναι η «Η ημερα της Τουρκικής Δημοκρατίας»! Όσο και αν φαίνεται παραξενο , ακόμα και μετά την εισβολή , οι τραπεζες «γιορταζαν» την «ημερα της Τουρκικής Δημοκρατίας» . Οι εργατοπατερες τραπεζικοι συνδικαλιστες αρνουνταν να καταργησουν αυτή την τραπεζικη αργια διότι ήταν φυσικά, «κεκτημένο».

Και έτσι βρέθηκε η «χρυση τομη» της 1ης Οκτωβρίου. Μετακινηθηκε από την 16η Αυγουστου, που ούτος ή δαλλως όλοι ήταν κλειστοι, στην 1η Οκτωβρίου  και δοθηκε και αυτή ως αργια στους τραπεζικους για να καταργησουν την 29η χωρίς να διαμαρτύρονται.



Όποτε αξίζει τον κόπο να γιορταζω , έτσι μέρα?  Που δημιουργήθηκε για να μην χασουν το καθισιο τους οι τραπεζικοι? Χάρισμα τους …