Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Μωραί Παρθέναι…


Μωραί Παρθέναι…
Παρακολουθώντας τα πολιτικά πράγματα του τόπου, είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ιεραρχούν τα προβλήματα του τόπου οι πολιτικοί, αλλά και τα ΜΜΕ. Οι «κεντρώοι» τις τελευταίες εβδομάδες μας έχουν φλομώσει με τις διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου και για το ποιον θα χρίσουν υποψήφιο. Οι του ΑΚΕΛ, αναρωτιούνται, προβληματίζονται και διαλογίζονται αν θα κατεβούν στις προεδρικές με το Χριστόφια η αν προτείνουν κάποια άλλη σούπερ προσωπικότητα που θα τους εξασφαλίσει ως δια μαγείας την υποστήριξη του ΔΗ.ΚΟ.  Ο Νικαρος το παίζει διαλλακτικός ηγέτης και προσπαθεί με μεταλλάξεις, να τους καλοπιάσει όλους.
Εν μέσω όλων αυτών, έχουμε φυσικά και το θέμα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας , και την κόντρα που άναψε μεταξύ του και των κυβερνώντων. Και άντε να καταλάβει ο απλός πολίτης ποιος φταίει για τη κατάντια της οικονομίας . Φταίει ο Χριστόφιας με τις εμμονές του, ή φταίει ο Ορφανίδης που «επέτρεψε» στις τράπεζες να εκτεθούν στα «τοξικά» Ελληνικά ομόλογα;
Το φυσικό αέριο έκοψε πίσω αυτές τις μέρες.  Ο τρίτος πόλος και η κατάντια της οικονομίας  είναι πιο σημαντικά.
Είναι όμως αυτά τα πράγματα που έπρεπε να απασχολούν καθημερινά τη κοινή γνώμη, τη κυβέρνηση, τους πολιτικούς μας, και τα ΜΜΕ; Ή άραγε η πρώτη μας έγνοια έπρεπε να είναι το αδιέξοδο που υπάρχει στις συνομιλίες; Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι , κυριολεκτικά αλωνίζουν όλο τον κόσμο, προσπαθώντας να εφαρμόσουν το Σχέδιο «Β» τους, μετά τη σίγουρη κατάρρευση  των συνομιλιών. Ήδη , έχουν διχοτομήσει και την ΑΟΖ της Κύπρου, με ανακοινώσεις τους , αλλά και με έρευνες που πραγματοποιούν ανενόχλητοι  ακόμη και διπλά από το περίφημο μας οικόπεδο 12. 

Έχουν αδειοδοτήσει την «Ανώνυμη Εταιρία Πετρελαίου» για να κάνει γεωτρήσεις όπου θέλει. Έχουν πραγματοποιήσει έρευνες  και γεώτρηση για πετρέλαιο στη κατεχόμενη Σύγκραση Αμμοχώστου. Αμφισβητούν την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα φόρα. Το «ψευδοκράτος» έχει πλήρως αναβαθμιστεί σε «οντότητα» με τα δικά του «σύνορα», νόμισμα, «κυβέρνηση», «θεσμούς», κλπ.  Η τ/κ κοινότητα αναπτύσσεται ραγδαία πλέον μέσα στην ασφάλεια που της προσφέρει ο Τούρκικος στρατός.
Οι Τούρκοι δουλεύουν εντατικά και μεθοδευμένα. Αύριο θα έρθουν και θα μας «προσφέρουν» την Αμμόχωστο στο πιάτο. Θα μας πουν: «Ελάτε όσοι θέλετε να κατοικίσετε στη πόλη σας». Τι θα κάνουμε τότε; Τι θα μας συμβουλεύσει η κυβέρνηση; Τι θα πράξουν οι Αμμοχωστιανοί;  Ποιος μπορεί να τους εμποδίσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους , έστω και αν θα είναι υπό Τ/Κ διοίκηση; Φυσικά, όσοι τολμήσουν να επιστρέψουν  θα χαρακτηριστούν προδότες από τους υπερπατριώτες της πολυθρόνας και του καναπέ. 
Αλλά μήπως είναι προδότες οι «ηρωικοί εγκλωβισμένοι» που ζουν τόσα χρόνια υπό Τ/Κ διοίκηση; Είναι προδότες οι Μαρωνίτες  που επέστρεψαν και επιδιόρθωσαν τα σπίτια τους και ξανακατοικούν  στο Κορμακίτη;  Όλοι αυτοί που αναγκάστηκαν να εκδώσουν Τ/Κ ταυτότητα και να αποκτήσουν «Τ/Κ ιθαγένεια» για να μπορέσουν να μείνουν στους τόπους τους είναι ριψάσπιδες;  Ένα είναι σίγουρο: μόλις ανακοινώσουν οι Τούρκοι ότι ανοίγουν την Αμμόχωστο, τίποτε δεν θα μπορεί να κρατήσει τους Αμμοχωστιανούς μακριά από τα σπίτια τους. Και η κυβέρνηση και τα κόμματα δεν θα ξέρουν ούτε θα μπορούν να καθοδηγήσουν τον κόσμο στο τι πρέπει να πράξει. Έτσι όπως έγινε με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων  το 2003, έτσι και την  1η  Ιουλίου 2012 θα πιαστούμε στον ύπνο και δεν θα ξέρουμε τι να πράξουμε. Θα μείνουμε με το στόμα ανοικτό. Ανίδεοι. Μωραί παρθέναι…

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός