Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΚΟΝΤΕΑ 26/10/2013

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΚΟΝΤΕΑ

Τις προάλλες 26/10/2013 βρεθήκαμε πάλι στη Κοντέα. Ο λόγος ήταν για να παρευρεθούμε στην εκδήλωση που διοργάνωναν οι Κοντεάτες, στους ηλιακούς της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους . Η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Το πρώτο εδώ βασίλειο…»  και ήταν μελοποιημένο έργο του μεγάλου μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη, από τον Κοντεάτη συνθέτη Λαρκο Λαρκου.


Όπως είναι γνωστό , τα τελευταία χρόνια, οι Κοντεάτες , κατάφεραν και έκαναν εξαιρετική δουλεία στο χωριό τους. Σε συνεργασία με τους Τ/Κ που κατοικούν τώρα στη Κοντέα, ξεκίνησαν αρχικά και έφτιαξαν το «Πάρκο Ειρήνης» , ένα εκδρομικό χώρο, έξω από την Κοντέα σε μια περιοχή με χαρουπιές. Εκεί μπορεί να πάει ο καθένας να κάνει το πικνίκ του , ή να γίνουν και εκδηλώσεις όπως η συνάντηση της Καθαρής Δευτέρας. Η επομένη τους ενέργεια ήταν η αναστύλωση του «ηλιακού» της εκκλησίας και των βοηθητικών χώρων. Εδώ θα γίνονται εκδηλώσεις όπως τη σημερινή. Και το επόμενο στάδιο είναι η αναστύλωση της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους , η οποία θα τελειώσει εγκαίρως για τη γιορτή του Αγίου το Φεβρουάριο. Όλα αυτά έγιναν και γίνονται με τη συνεργασία των Τ/Κ και χωρίς να περιμένουν οδηγίες  η βοήθεια από τη κυβέρνηση η άλλους επίσημους φορείς.

Έτσι είμαστε σήμερα εδώ για να απολαύουμε την σημερινή εκδήλωση. Ο πρέσβης της Αυστρίας κος Mueller κήρυξε την έναρξη της παράστασης. Η παραδοσιακή μουσική γέμισε τον αέρα και οι καλλιτέχνες μάγεψαν το κοινό με τα ποιήματα τους. Εκεί όμως που ενθουσιαστήκαμε όλοι ήταν όταν άρχισαν να παίζουν τσιφτετέλια και αλλά χορευτικά τραγούδια. Σύσσωμος ο κόσμος ξεσηκώθηκε και άρχισε το χορό. Η κα Καίτη Κληρίδου ήταν πρώτη στο χορό. Όλοι μαζί , Ε/Κ και Τ/Κ χόρευαν αδελφωμένοι. Και φυσικά ούτε μπορούσες να ξεχωρίσεις ποιος ήταν ο Έλληνας , και ποιος ο Τούρκος.
 Το σημαντικό και το συγκινητικό ήταν ότι όλοι αυτοί – πρόσφυγες Κοντεάτες, αλλά και τωρινοί κάτοικοι της Κοντεας – χόρευαν και διασκέδαζαν   σε αυτό τον σημαδιακό τόπο , το προαύλιο της ανακαινισμένης εκκλησίας, όλοι μαζί , αδελφωμένοι, χωρίς την παραμικρή αντιδικία.
Εκδηλώσεις σαν και αυτή μας αναπτερώνουν το ηθικό , και μας διδάσκουν ότι , ναι, υπάρχει τελικά ελπίδα σε αυτό τον τόπο. Και υπάρχει γιατι , απλοί άνθρωποι έβαλαν στην πάντα τις διαφορές του παρελθόντος , αγνόησαν τους πολιτικούς που σφύριζαν αδιάφορα, είπαν «όχι» στο φανατισμό και την εμπάθεια, και με όπλο την ελπίδα και την συναδελφοσύνη, πραγματοποίησαν πράγματα που φαίνονταν αδιανόητο να γίνουν, πριν από  4-5 χρόνια.

Ένα γεγονός, όμως,  που τείνει να γίνει κανόνας πλέον, ήταν η ΠΛΗΡΗΣ απουσία των Ε/Κ ΜΜΕ, από την εκδήλωση. Έχω πάει σε αρκετές κοινές εκδηλώσεις ε/κ και Τ/Κ και  είναι συνηθισμένη  η απουσία των Ε/Κ ΜΜΕ . Κάποτε βλέπουμε  τους δημοσιογράφους του ΡΙΚ να είναι παρόντες , για τις αναγκες του γνωστού προγράμματος ΒΙΖ- ΕΜΕΙΣ. Από τα αλλά μέσα , τίποτα. Είναι και αυτό σημάδι των καιρών , που θέλει την πλήρη απαξίωση της άλλης πλευράς και το θάψιμο οποιασδήποτε θετικής και αισιόδοξης ενέργειας.

Όπως και να έχει το πράγμα , η εκδήλωση των Κοντεατων , μας αναπτέρωσε το ηθικό, και μας έδειξε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.   Αξίζουν συγχαρητήρια και χίλια μπράβο σε όλους τους συντελεστές της.

Ανδρέας Σουτζιή – Ηλεκτρονικός