Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αναλυσεις επί αναλυσεων βλέπουμε τις τελευταίες μέρες για τα αποτελεσματα των Τουρκικών εκλογων.
Μια μεγάλη  μερίδα του κόσμου, διαμαρτυρεται γιατί κερδισε το ΑΚΡ με απολυτη πλειοψηφία. Και εκφραζουν τη στεναχωρια τους γιατί να μην βυθιστει η χώρα παλι στην ασταθεια και στο χάος.
Από την άλλη , μια άλλη μερίδα , μόνο που δεν πανηγύρισε για το θριαμβο του Νταβουτογλου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία είναι μια χώρα με τεράστια δημοκρατικα ελλείμματα. Και ένα σωρό εσωτερικά προβλήματα, (Κουρδικό , πρόσφυγες κλπ). Άλλα από τη στιγμή που οι συνομιλίες στο Κυπριακό έχουν φθασει σε κρισιμο σημείο , επιβαλλεται να υπάρχει  σταθερη κυβέρνηση στη Τουρκία για να μπορούν  να παρθούν  αποφάσεις. Αν δεν κερδιζε τις εκλογές το ΑΚΡ, η Τουρκία θα έμπαινε στη δίνη νεας προεκλογικής εκστρατείας και οι συνομιλίες θα παλλιδρομούσαν  και πάλι. Αν γινοταν συνασπισμος μεταξύ του ΑΚΡ και του εθνικιστικου ΜΗΡ , θα ξεχνουσαμε οποιεσδήποτε παραχωρησεις από τουρκικής πλευράς , καθώς το εθνικιστικο ΜΗΡ υποστιριζει ότι το κυπριακό λύθηκε το 1974.

Αυτοί που παρακαλουσαν να επικρατήσει η ασταθεια στη Τουρκία είναι οι ίδιοι που παρακαλουν να ναυαγησουν οι συνομιλίες και να εδραιωθει η διχοτόμηση.


Όσο και να μην μας αρεσει, δυστυχώς , μόνο με σταθερη κυβέρνηση στη Τουρκία και δη αυτή του Νταβουτογλου , θα μπορέσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό να καταλήξουν καπου.  Και οι πληροφορίες είναι ότι το τρενο της λύσης ξεκινησε. Όσοι ανοιξουν τα μάτια τους και επιβιβαστουν , θα είναι κερδισμενοι. Όσοι εθελοτυφλουν θα χασουν το τρενο και θα μείνουν πίσω. Παγιδευμενοι μέσα στη μιζέρια και τη κακοριζιτζιά τους.