Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΔΥΟ – ΤΡΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ…

ΔΥΟ – ΤΡΕΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ…

Εδώ και δυο χρόνια διεξάγονται οι πιο σημαντικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Και παρόλα τα εμπόδια τις ανατροπές και τους τακτικισμούς αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο. Η ελπίδα για λύση και επανένωση της Κύπρου έχει πάλι αναπτερωθεί.

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βλέπει με θετικό μάτι και ελπίδα αυτές τις εξελίξεις. Ανθίζει και πάλι το χαμόγελο στα χείλη των προσφύγων. Η ελπίδα που διαφαίνεται τους ενθαρρύνει και εμψυχώνει.

Ταυτόχρονα μεγάλη μερίδα πολιτικών, παρόλο που στο όλο σύνολο  αποτελούν  την μειοψηφία,  διαμαρτύρεται και ανησυχεί για τη διαδικασία που ακολουθείται. Και προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν προσχήματα και να την εμποδίσουν. Η έγνοια τους είναι ότι δήθεν η Ελληνική πλευρά δίνει τα πάντα, ενώ η Τουρκική βγαίνει απόλυτα κερδισμένη. Μια εντελώς λανθασμένη θεώρηση φυσικά διότι στην πραγματικότητα η Ελληνική πλευρά θα δώσει στους Τούρκους μερίδιο στην εξουσία ( που το δικαιούνται σύμφωνα με το σύνταγμα του ’60) και η Τουρκική πλευρά θα δώσει πίσω εδάφη και περιοχές που είναι «κλεμμένα» ( μετά τον πόλεμο του ’74).
Και εδώ βγαίνουν ξανά οι «απορριπτικοί» , οι «ανησυχούντες» και διατείνονται ότι αυτά που θα επιστρέψουν οι Τούρκοι θα είναι δυο – τρεις περιοχές της Αμμοχώστου και θα κλείσει το θέμα. Ότι δήθεν ελάχιστοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν. Εκτός του ότι όλοι αυτοί που προβάλλουν αυτά τα ψεύτικα επιχειρήματα σίγουρα δεν είναι πρόσφυγες , είναι και καθαρά αδιάβαστοι και άσχετοι.

Αν πάρουμε για βάση το σχέδιο ΑΝΑΝ, τότε προβλεπόταν η επιστροφή  60 χωριών και περιοχων . Η σταδιακή επιστροφή θα άρχιζε το 2004 και θα ολοκληρωνόταν το 2008 με την επιστροφή 83  χιλιάδων προσφύγων. Τα πιο κάτω χωριά και περιοχές θα επέστρεφαν υπό Ε/Κ διοίκηση:

Βαρώσια, Κόκκινα, Άχνα, Πέτρα, Άγιος Γεώργιος Λεύκας, Γαληνή, Λουτρό, Πυρόι, Τύμπου, Γιαλούσα, ΑγίαΤρίαδα, Μελάναγρα, Ριζοκάρπασο, Αχερίτου, Αμμαδκιές, Αυλώνα, Καλοψίδα, Κοντέα, Λιμνίτης, ΛΥΣΗ, Μακράσυκα, Ξερόβουνος, Αης Λουκάς, Γερόλακος, Πάνω και Κάτω Ζώδια, Μια Μηλία, β/δ Βαρώσια, Μόρφου, Αγία Μαρίνα, Άγιος Ερμολαος, Άγιος Βασιλειος, Αγριδάκι, Ασσια, Ασώματος, Φιλιά, Γαιδουράς, Καλό Χωριό, Καραβοστάσι, Καρπάσια, Κατωκοπιά, Κοντεμένος, Κορμακίτης, Κυρά, Λάρνακας Λαπήθου, Μύρτου, Νικήτας, Πεντάγια, Ποταμός του Κάμπου, Πραστειό Αμμοχώστου, Πραστειό Μόρφου, Πυργά, Σύσκληπος, Σκυλλούρα, Βατυλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί ότι το παρόν σχέδιο που διαπραγματεύεται θα έχει πρόνοιες πιο καλές από του σχεδίου ΑΝΑΝ. Και αν κρίνουμε από τις πληροφορίες που διαρρέουν, τα εδάφη που θα είναι υπό επιστροφή θα είναι παρόμοια με αυτά που προέβλεπε το Σχέδιο ΑΝΑΝ. Οι χάρτες είναι παρόμοιοι. Και ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν θα είναι γύρω στις 90,000. Περισσότεροι και από αυτούς που προέβλεπε το σχέδιο ΑΝΑΝ.
Όποτε, οι «ενδιάμεσοι», οι «απορριπτικοί» και οι λάτρεις της παραμονής του «Status Quo» , καλά θα κάνουν να αφήσουν τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις.  Μπορεί για αυτούς η επιστροφή 90,000 προσφύγων να μοιάζει με 2-3 γειτονιές της Αμμοχώστου, για μας , όμως , που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην αβεβαιότητα και την αγωνία, είναι όνειρο ζωής.

 Και καλά κάνουν να λάβουν τα μέτρα τους όταν γίνει λύση και επιτευχτεί συμφωνία , διότι η λαοθάλασσα των προσφύγων που θα επιστρέφουν,  θα τους παρασύρει και θα τους εξαφανίσει.


Ανδρέας  Σουτζιής – Ηλεκτρονικός