Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΠΤΥΞΗ


ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε μια φιλολογία για το πόσο μπορεί να αναπτυχτεί η οικονομία, και πόσo θα επωφεληθεί και ο τόπος γενικότερα σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Μια μεγαλη μερίδα πολιτικών, αναλυτών , και διαφόρων ειδικών, είναι σκεπτικιστές, και διστακτικοί. Λένε και υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση διευθέτησης του προβλήματος  η Ε/κ πλευρά θα πρέπει να δώσει μεγάλα κονδύλια στη Τ/Κ για να μπορέσουν και αυτοί, οι Τ/Κ, να ισοσταθμήσουν την οικονομία τους με τη δική μας για να μπορεί το κράτος να λειτουργεί κανονικά σαν ενιαίο. Και διατείνονται ότι πουθενά από το εξωτερικό δεν μπορούν να   βρεθούν κεφάλαια παρά μόνο με την έξτρα φορολογία των Ε/Κ. Και καταλήγουν όπως πάντα: «Καλύτερα έτσι όπως είμαστε . Τζιείνοι ποτζεί τζιε μείς ποδά. Ίντα εν να πλερώνω εγώ για τους τεμπέληδες Τούρκους ; Έν κανεί που μας επιάσαν την μισή Κύπρο το ’74»;
Λοιπόν αυτή η απλοϊκή προσέγγιση της διευθέτησης είναι που προκαλεί παραπληροφόρηση στον απλό κόσμο και τον κάνει να αντιδρά με λανθασμένες αποφάσεις.

Ας υποθέσουμε, για χάριν συζήτησης , ότι οι ηγέτες μας κατέληξαν τελικά σε μια συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού. Ας εξετάσουμε το σενάριο με τις ελάχιστες εδαφικές αναπροσαρμογές . Δηλαδή την επιστροφή στην Ε/Κ πλευρά μόνον της περίκλειστης  πόλης της Αμμοχώστου, και της νεκρής ζώνης. Κλείστε τα μάτια για ένα δευτερόλεπτο και φανταστείτε τι θα γίνεται σε αυτό το τεράστιο εργοτάξιο που θα ονομάζεται Αμμόχωστος, από την ήμερα της παράδοσης της περιοχής στα χέρια των νομίμων κατοίκων. Στρατιές εργατών , κτιστών, ηλεκτρολόγων, σιδεράδων και ένα σορό άλλων τεχνιτών θα βρίσκονται επί ποδός , μέρα νύκτα για την ανοικοδόμηση της πόλης. Και όπως είναι φυσικό η ανοικοδόμηση δεν θα σημαίνει την προσθήκη πορτών και παραθύρων στις υφιστάμενες κατοικίες . Μιλούμε για την οικοδόμηση από την αρχή μιας νέας μοντέρνας πολιτείας, που θα έχει ένα τεράστιο εισόδημα από τον τουρισμό, και από το νέο μοντέρνο της λιμάνι. Οι σχετικές μελέτες έχουν δημοσιευτεί, και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε να τις δει.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι και μόνο με την επιστροφή της Αμμοχώστου θα δημιουργηθούν τόσες πολλές δουλειές και θα ανοίξουν τόσες πολλές ευκαιρίες που από το τεράστιο εισόδημα που θα έχουμε θα μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα χρέη μας και να ξεφύγουμε από την τρόικα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μόνιμη επωδός και έγνοια των εχθρών της λύσης και της επανένωσης είναι ότι και επιστροφή εδαφών να υπάρξει , δεν θα μπορέσει να γίνει ανάπτυξη διότι δεν υπάρχουν λεφτά. Μα, θυμίζουμε, μόλις πριν λίγα χρόνια άνοιξε το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, και η ανάπτυξη που πήρε η περιοχή ήταν πρωτόγνωρη, κι πρωτοφανής.  Από τη μια μέρα στην άλλη, άνοιξαν καινούργια καταστήματα, αναζωογονήθηκε η παροχή , 10πλασιαστικε η δουλειά των καταστημάτων , προσέλαβαν νέους υπαλλήλους, και ζωντάνεψε ο τόπος. Και στην Ε/κ και στην Τ/κ πλευρά.

Μετά άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Αυτόματα οι πρώτοι που επωφεληθήκαν οικονομικά ήταν οι κάτοικοι της περιοχής Τιλλυρίας . Που μπορούν τώρα να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Λευκωσία και να τα πουλήσουν σε διάστημα μιας ώρας. Αλλά και οι ιδιοκτήτες γης στη περιοχή Πύργου, κοιμήθηκαν φτωχοί και ξύπνησαν πλούσιοι. Δεκαπλασιάστηκε η αξία της γης τους την επομένη του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

Όλη αυτή η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε μόνον με το άνοιγμα δυο οδοφραγμάτων. Φανταστείτε ποσό τεράστια ανάπτυξη μπορεί να πάρει ο τόπος αν ανοίξει μια ολόκληρη πόλη.


Ανδρέας Σουτζιή – Ηλεκτρονικός