Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΥΘΡΕΑΣ


(Το παρον γραφτηκε στις 23/3/2010)


ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μετά από 35 χρόνια η Αγία Μαρίνα Κυθρέας γιόρτασε στο σπίτι της
«Ευχαριστούμε που μας αξίωσες»
Γλυκόπικρη γεύση για όσους παρακολούθησαν χθες τη λειτουργία στην Κυθρέα.

Τα μέτρα από το λεωφορείο μέχρι την πόρτα της εκκλησιάς ελάχιστα, αλλά τα βήματα αργά και βαριά. Κάπου λίγο πριν το κατώφλι του ναού ο ιερέας που κρατούσε την εικόνα της Αγίας Μαρίνας κοντοστάθηκε, γύρισε με το βλέμμα σχεδόν υγρό προς τους πιστούς που ήδη είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας. Στιγμές συγκίνησης και αμηχανίας, καθώς οι 50 Κυθρεώτες αυτήν περίμεναν για να ακολουθήσουν. Κάποιοι δάκρυσαν, κάποιοι χαμογελούσαν, κάποιοι άλλοι έψαχναν να βρουν σημάδια παλιά που είχαν αφήσει πίσω τους. Η εικόνα της Αγίας Μαρίνας, σαν να περπατούσε από μόνη της, θα έμπαινε στο σπίτι της στην Κυθρέα, μετά από 35 ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα τη μέρα της χάρης. Ο ιερέας που μετέφερε την εικόνα μπήκε τελικά στον απογυμνωμένο, από καθετί εκκλησιαστικό, ναό.
Με γρήγορες κινήσεις στήθηκε ένα πρόχειρο ιερό. Η Αγία Πύλη δεν υπήρχε, ούτε και το τέμπλο. Ξηλώθηκαν αμέσως μετά το 1974. Δύο πτυσσόμενα τραπέζια χρησιμοποιήθηκαν για Αγία Τράπεζα. Οι εικόνες της Παναγίας και του Χριστού πήραν και αυτές τη θέση τους. 'Αλλοι έφεραν κεριά. Τα ιερά σκεύη μεταφέρθηκαν σε αποσκευές... στις αποσκευές της προσφυγιάς.

Δεν ήχησε η καμπάνα
Οι τρεις ιερείς ξεκίνησαν με αγιασμό, μιας και η εκκλησία είχε να λειτουργηθεί για χρόνια. Ελλείψει ιερού, όλη η ιεροτελεστία εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια των πιστών. Ακούστηκαν τα πρώτα λόγια του ιερέα και αμέσως μύρισε μέσα στους τέσσερις τοίχους λιβάνι. Όλα ήταν έτοιμα για την εορταστική λειτουργία της Αγιάς Μαρίνας. Πώς γίνεται όμως να μιλάμε για γιορτή, όταν αυτή γίνεται κάτω από τέτοιες συνθήκες; Έξω από την εκκλησιά δυο ένστολοι «αστυνομικοί», αλλά και έξι με πολιτικά παρακολουθούσαν διακριτικά.
Ο πρώτος ενθουσιασμός των 50 Κυθρεωτών (σε τόσους επετράπη να παραστούν) έφυγε γρήγορα. Οι θύμησες πολλές και η συγκίνηση ακόμα περισσότερη. Δάκρυα εμφανίστηκαν στα πρόσωπα αρκετών. Κι όσοι απορροφήθηκαν από τη λειτουργία επανήλθαν στη σκληρή πραγματικότητα, μόλις η προσευχή του χότζα από το παρακείμενο και μεταγενέστερο τζαμί άρχισε να ακούγεται. Όσο κι αν προσπαθούσαν οι τρεις ιερείς, τα μεγάφωνα του τεμένους σκέπαζαν τα λόγια τους. Οι πιστοί πλησίασαν ακόμα περισσότερο για να ακούσουν το κήρυγμα του ιερέα. «Δεχθήκαμε να έρθουμε έστω και κάτω από συνθήκες κατοχής. Όχι για να αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος, αλλά για να υπενθυμίσουμε ότι οι χριστιανικοί τόποι παραμένουν δικοί μας», είπε ο ιερέας, ενώ παράλληλα έστελνε και το μήνυμα ότι «μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί».
Λίγο αργότερα, το πάτερ ημών ακουγόταν από το στόμα όλων των πιστών. Κάπου εκεί τελείωνε η λειτουργία και οι καρδιές όλων γέμιζαν με την ελπίδα την επόμενη φορά η χάρη της να γιορταστεί, όπως της αρμόζει. Αυτή τη φορά οι πιστοί δεν κατάφεραν καν να ακούσουν τον ήχο της καμπάνας. Μια κυρία που κατευθυνόταν προς το λεωφορείο μονολόγησε μεγαλοφώνως: «Παναγία μου, σε ευχαριστούμε που μας αξίωσες»...
Έξω από την εκκλησία είχαν έρθει και δυο - τρεις Τ/Κ που μένουν στο χωριό. Με τους Κυθρεώτες συζήτησαν στο πόδι το Κυπριακό. Αλήθεια, πόσο εύκολη είναι η λύση, όταν καταπιάνεται με αυτή ο απλός κόσμος. Ο Γιλτάν Κεμάλ εξήγησε ότι είχε έρθει για να καλωσορίσει τους Ε/Κ. «Εδώ στο προαύλιο, μεταξύ εκκλησίας και τζαμιού, μαζευόμαστε και χορεύουμε τη βασιλιτζιά. 'Αντε και μπορούμε να το λύσουμε». Ο Κλείτος Συμεωνίδης αρκετά συγκινημένος έλεγε και ξανάλεγε ότι σε αυτή την εκκλησία βαφτίστηκε και παντρεύτηκε. «Η σημερινή λειτουργία μάς έφερε χρόνια πίσω».
Το απόγευμα ο Δήμος Κυθρέας πραγματοποίησε αντικατοχική εκδήλωση με τους πιστούς αναθαρρημένους από την πρωινή λειτουργία να ζητούν επιστροφή.

ΣΧΟΛΙΟ - ΑΝΑΛΥΣΗ

Τους προδοτες!!!!  Σα δεν ντρεπονται!!!  Ακουσε κει.... να πανε να δειξουν τα διαβατηρια τους και να ψευδοαναγνωρισουν το ψευδοκρατος, για να πετυχουν τι;  Να λειτουργηθουν μισhι μου στην εκκλησια της Αγιας Μαρινας, και να θυμηθουν μισhι μου τις παλιες καλες εποχες, και να κρατησουν μισhι μου ζωντανη την μνημη του καταχομενου χωριου τους ως την ημερα της επιστροφης....μισhι μου..
Οχι κυριε.. Αυτος δεν ειναι αγωνας.. ο καλος και δικαιος αγωνας επιβαλλει να κατσετε στα βραστα σας και να αφησετε την εκκλησια να καταρρευσει. Οπως ειπε καποτε και ο αρχιαγωνιστης Ζαχαριας Κουλιας « Να αφησουμε το μοναστηρι του Αποστολου Ανδρεα  στο ελεος του θεου, να καταρρευσει, ουτως ωστε να αποδειχθει με αυτο η αδιαλλαξια της Τουρκιας»!!!
Να καθησεται ολοι σπιτι σας... ετσι πρεπει. Τι τις θελετε τις λειτουργιες στα τουρτζικα.( Ου ηθελα να πω κατεχομενα , αλλα εφυεν μου).
Και εσυ Σεβασμιοτατε Μητροπολητη Μορφου . Κατσε στ’αυγα σου. Τι θελεις τωρα και ψαχνεις να γινεις δηθεν γεφυρι να περασουν απο πανω σου Τουρκοι και Ρωμιοι; Να μην λειτουργησεις παλι στον Αι Μαμα. Που να τρεχουμε τωρα στου Μορφου και να δειχνουμε παλι διαβατηρια και να γινομαστε παλι προδοτες και αιμοδοτες του ψευδοκρατους. ( Αφου αμα διψασουμε θα αγορασουμε ενα μπουκαλι ψευδονερο για 0.30 σεντ και θα τους αιμοδοτησουμε την ψευδοοικονομια τους).
Ουτε ολοι εσεις που πατε στον Αποστολο Ανδρεα να ξαναπατε. Δειξε δειξε διαβατηρια , στο τελος δεν χρειαζεται να καμουν εκστρατεια για να αναγνωριστουν.  Και τους δινετε και  τοοοσα εκατομυρια ευρω, που αγοραζετε σουβλακια και γυρο απο το Ριζοκαρπασο.
Τωρα που το σκεφτομαι καλυτερα, και οι ηρωικοι εγκλωβισμενοι, νομιζω, να φυγουν και αυτοι απο τα τα τουρτζιηκα ( ου, κατεχομενα, παλι εφυεν μου). Τι κανουν εκει τοσα χρονια και βασανιζονται; Να φυγουν, να μην ξοδευει και η κυβερνηση ενα σορο ευρω για να τους συντηρει.
 Ετσι ειναι που θα αποδειχθει περιτρανα σε ολο τον κοσμο η τουρκικη αδιαλλαξια. Αυτος ειναι αγωνας.. .  Που να τρεχουμε τωρα σε εκκλησιες μες τον λαλλαρο...
Και μετα θα παρουμε και την Πολη.....

Και μετα μπορει και να ξυπνησουμε.... Αλλα μαλλον θα ειναι πολυυυ αργα......


Ανδρεας  Σουτζιης
 Ηλεκτρονικος Τηλ.25355963

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου