Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Είμαστε μάρτυρες , τον τελευταίο καιρό , μιας ατέρμονης συζήτησης που διεξάγεται στα μέσα, ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης , όσον αφόρα τον μπαμπούλα της διακυβέρνησης με τη μέθοδο της «εκ περιτροπής προεδρίας» . Μιας , εν δύναμη, λύσης που προτείνεται , από την Τ/Κ πλευρά , όσον αφόρα το θέμα της διακυβέρνησης της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ας δούμε πρώτα τη λύση Προέδρου – Αντιπρόεδρου όπως υπήρχε στο Σύνταγμα του ’60, και όπως φαίνεται προτιμάτε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ε/Κ.

Μια γρήγορη ανάγνωση των σχετικών άρθρων του Συντάγματος θα μας φανερώσει ότι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος έχουν ακριβώς τις ίδιες εξουσίες. Απλώς ο Αντιπρόεδρος μπορεί να τις εξασκεί μόνον εν τη απουσία του Προέδρου. Το σημαντικότερο όμως είναι το δικαίωμα του «Βέτο» που έχουν και οι δυο. Αυτό δίνει το δικαίωμα σε οποιονδήποτε από τους δυο να μπλοκάρει οποιανδήποτε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία διαφωνεί. Τα αποτελέσματα τα είδαμε και τα νοιώσαμε όλοι μας κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων χρονών της λειτουργίας της νεαρής Δημοκρατίας. Οι διαφωνίες των Τ/Κ στο θέμα της φορολογίας, των Δήμων, και του Στρατού, οδήγησαν στη δυσλειτουργία του κράτους και τέλος στην ένοπλη αντιπαράθεση.

Ας δούμε τώρα τη λύση της «εκ περιτροπής προεδρίας με σταθμισμένη ψήφο» όπως την πρότεινε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Δημήτρης Χριστόφιας. (το μοναδικό ίσως καλό που μας άφησε ο τέως πρόεδρος, κατά τη γνώμη μου ).

Στην «Εκ Περιτροπής Προεδρία» ο Ε/Κ πρόεδρος θα ηγείται του κράτους για 3 χρόνια και ο Τ/Κ για 2 χρόνια. Κανένας από τους δυο δεν θα έχει δικαίωμα βέτο. Άλλα αυτό δεν είναι το μοναδικό θετικό που θα έχει αυτό το σύστημα. Ο κάθε ένας θα εκλέγεται από ενιαίο εκλογικό κατάλογο , άλλα με «σταθμισμένη και διασταυρούμενη» ψήφο. Τι σημαίνει αυτό? Με απλά λόγια  ο Ε/Κ που θα εκλεγεί θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία όχι μόνον ανάμεσα στους Ε/Κ άλλα και ανάμεσα στους Τ/Κ . Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Ο Τ/Κ που θα εκλεγεί θα πρέπει να έχει εκτός από την πλειοψηφία  των Τ/Κ, και την πλειοψηφία των Ε/Κ.

Δηλαδή, και ο Ε/Κ πρόεδρος και ο Τ/Κ συμπρόεδρος θα πρέπει να έχουν συναινετικές θέσεις για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων της άλλης κοινότητας . Θα πρέπει να είναι άνθρωποι διαλλακτικοί. Συνεργάσιμοι.  Νούσιμοι.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει αντιπαράθεση. Ούτε θα υπάρχει ο φόβος του ότι, όταν θα προεδρεύει ο πρόεδρος που προέρχεται από την άλλη κοινότητα να θέλει να αλλάξει, ας πούμε την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αυτή η μέθοδος ακυρώνει τους φόβους όσων λένε ότι «άμα έρθει η σειρά του Τ/Κ να προεδρεύσει , θα ευθυγραμμιστεί με τις παραινέσεις της Τουρκίας και θα την υποστηρίζει σε όλα τα διεθνή φορά». Ανυπόστατοι φόβοι, που διαδίδονται σκόπιμα για να παρασυρθεί ο κόσμος και να απορρίψει τυχόν σχέδιο λύσης που θα περιλαμβάνει τέτοια διευθέτηση.

Στην πραγματικότητα η «Εκ Περιτροπής Προεδρία» με διασταυρούμενη ψήφο , είναι ο πιο καλός τρόπος διακυβέρνησης που μπορούμε να έχουμε. Διότι απλούστατα με αυτή τη μέθοδο δεσμεύονται και οι δυο πρόεδροι, ότι δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους άλλα θα ακλουθούν μια προσυμφωνημένη και  προσυνενοημένη πολιτική.

Για αυτό κλείνουμε τα αυτιά σε όσους σπέρνουν το φόβο μέσω της διαστρέβλωσης. Μακάρι να συμφωνήσουν οι ηγέτες  σε «Εκ Περιτροπής Προεδρία» και όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.


Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός