Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μέρα νύκτα μας τσαμπουνούν διάφοροι ότι «…αμεταθετος στόχος της Τουρκίας είναι η συγκυριαρχια». Για αυτό και θα συναινέσει για τη λύση για να ελεγχει εκτός από το βορειο συνιστών κρατιδιο , και το το νοτιο, μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης  στην οποία θα έχουν μοιράσι.

Και τελικος της στόχος η ανάκτηση και προσάρτηση όλης της Κύπρου σύμφωνα με το «…δογμα του Νιχατ Εριμ» που το περιγραψε ο Νταβουτογλου του στο βιβλίο του.
Και αυτα μας τα μεταδιδουν μας τα λένε και μας τα γράφουν μέρα νύκτα . «Η Τουρκία θέλει επικυριαρχια»

Ε καλά βρε αναλυτές της πλάκας. Αν η Τουρκία ήθελε τοοοοσο πολύ ολοκληρη τη Κύπρο, γιατί δεν την κατελαβε το 1974 όλη?? Γιατί δεν προχωρησαν τα τουρκικα στρατεύματα τότε ως τη Λεμεσό και την Πάφο?? Ποιος θα τους σταματουσε ?? Η διαλυμενη Εθνική Φρουρα είχε υποχωρήσει ως την Κοφινου. Ο αμαχος πληθυσμός ήταν στο Τροοδος και στις Βάσεις. Γιατί σταματησαν εκεί που σταματησαν, αν ο καημός τους και ο στόχος τους ήταν να εφαρμόσουν το δογμα του Νιχατ Εριμ και να ανακτησουν όλη την Κύπρο??  Είχαν μια χρυση ευκαιρία να το κάνουν . Γιατί δεν το έκαμαν ??


Ελα ντε.. Είμαι περιεργος αν βρεθεί κανένας να απαντησει αυτά τα ερωτηματα με λογική και όχι με συνθήματα η προφητειες.


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Όλη η Κύπρος είναι κολλημενη στα ραδιοφωνα και στις τηλεορασεις για να μαθει τι θα γίνει στις συνομιλίες της Γενευης. Θα καταλήξουν άραγε σε συμφωνία οι δυο ηγέτες? Και αν ναι, θα έχει επιτυχία και η διάσκεψη για την ασφάλεια ? Θα έρθει πισω ο ΠτΔ με σχέδιο που θα περνά από δημοψήφισμα ( όπως ο ίδιος δηλώνει)? Όλα αυτά απασχολουν σήμερα τους Κυπριους , οι οποίοι περμενουν με αγωνιά να δουν που θα καταλήξουμε.

Θα επιχειρήσω εδώ μια μικρή ανάλυση και ίσως και προβλεψη των γεγονότων.
Γενικα εγώ είμαι φυση αισιόδοξος άνθρωπος και βλέπω παντα το ποτήρι μισογεματο , και όχι μισοαδειο. Όμως στην συγκεκριμένη φαση τα πράγματα δεν είναι και τόσο ροδινα. Διάφορα γεγονοτα και δηλώσεις με κάνουν να κρατω μικρό καλαθι.
Έχουμε κατ’αρχή την συνάντηση Κοτζια – Τσαβουσογλου για προπαρασκευη της διεθνους διασκεψης η οποία παρόλο που διεξήχθει σε καλό κλίμα δεν απεδωσε καρπούς.

Άλλα το κυριο θέμα που με ανησυχεί είναι η απόφαση του Ερτογαν να μην παρευρεθει στη διάσκεψη. Την απόφαση του αυτή ακολουθησε και η απόφαση της Βρεττανιας να μην λαβει μέρος με την πρωθυπουργό της, άλλα με τον Υπουργό Εξωτερικών. Δεν γνωριζουμε μέχρι τώρα τι θα κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κος Τσιπρας, άλλα δεν θα με παραξένευε αν δεν παει τελικά ούτε αυτός.

Ο υποβιβασμός της διασκεψης με κάνει να ειμαι σκεπτικος και απαισιοδοξος. Φυσικά ο Ερτογαν θα στειλει στη διάσκεψη τον πρωθυπουργό Γιλντιριμ στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, άλλα όλοι ξέρουμε ότι τα νηματα τα κινει αυτός. Και αν θα παρθει κάποια κοσμοιστορικη απόφαση θα πρέπει να την πάρει εκεινος.

Φυσικά , αν πραγματοποιηθούν αλματα και επιτευχθει μια αρχική συμφωνία μεταξύ Αναστασιάδη – Ακκιντζιη , και κατατεθουν χαρτες, τότε πιθανόν ο Ερτογαν να αναθεωρησει την αρχική του απόφαση και να πάει στη Γενεύη για την τελικη συμφωνία. Ούτος η δάλλως στο τέλος όλα εξαρτωνται από αυτόν , και αυτός είναι τελείως απροβλεπτος.

Όπως και να’χει το πράγμα «τα μακριά, κοντά έγιναν». Μετά την Διάσκεψη της Γενευης το Κυπριακό σκηνικο δεν θα είναι το ίδιο. Ή που θα καταλήξουμε σε συμφωνία και θα επανενωθει η Κύπρος ή που θα ακολουθησει ο καθένας τον δρόμο του.




Ιδωμεν…