Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Γεώργιος Σ. Σουτζιής 1937-2012




Γεώργιος Σ. Σουτζιής  1937-2012

Ακόμη ένας Λυσιωτης απεβίωσε στη προσφυγιά με ανεκπλήρωτο το όραμα της επιστροφής στη αγαπημένη μας Λύση. 
Ο Γεώργιος Σάββα Σουτζιή ( άλλως Γιωρκής του Νεροφόρου), ήταν γνήσιο γέννημα θρέμμα της Λύσης. Γεννημένος το 1937 φοίτησε στο Δημοτικό σχολειό της Λύσης μέχρι τη πέμπτη τάξη. Ακολούθως , σύμφωνα και με τις συνήθειες της εποχής , βγήκε από το σχολειό για να βοηθήσει το πατέρα του στη βοσκή του κοπαδιού.
 Προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζήση , κατάφερε και έβγαλε επαγγελματική άδεια οδήγησης , και άρχισε να εργάζεται ως οδηγός λεωφορείου στον Καλλη του Μαγιά. Έκανε συχνά το δρομολόγιο προς τη Λεμεσό κουβαλώντας εργάτριες στο Φασουρι. Κατάφερε  να αγορασει το δικό του φορτηγό και συνέχισε να δουλεύει στις μεταφορές κυρίως από το λιμάνι της Αμμοχώστου.
 Κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής επιτάχθηκε μαζί με το φορτηγό του και κουβαλούσε στρατιώτες. Γλύτωσε από του χάρου τα δόντια από τους βομβαρδισμούς των Τουρκικών αεροπλάνων.  Η προσφυγιά τον αναγκάζει να βρεθεί στη Λεμεσό, που βρίσκεται το λιμάνι και υπάρχει δουλειά. Εργάζεται σκληρά μέχρι τη συνταξιοδότηση του. Ζούσε στο συνοικισμό Λινοπετρας , σε ένα μικρό διαμέρισμα στο τρίτο όροφο προσφυγικής πολυκατοικίας από το 1980. Όταν του προτάθηκε να αλλάξει τις πολιτικές του πεποιθήσεις και να του δοθεί κανονικό σπίτι, αρνήθηκε επιδεκτικά,  προβάλλοντας τη γνωστή ξεροκεφαλιά των Σουτζιήδων .
 Ο Γεώργιος Σουτζιής ήταν υπόδειγμα καλοσύνης και εργατικότητας . Ανέθρεψε τα παιδιά του με υποδειγματικό τρόπο διδάσκοντας τους την εργατικότητα και τη τιμιότητα. Πάλευε και προσπαθούσε πάντα,   φροντίζοντας από το υστέρημα του, για να μην  λείψει τίποτα από την οικογένεια του.
 Έφυγε νικημένος από την επάρατη νόσο τα ξημερώματα  της Τετάρτης , 30/5/2012 χωρίς να καταφέρει να επιστρέψει στο αγαπημένο του χωριό και στο σπίτι του, που ο ίδιος έκτισε , τούβλο – τούβλο πριν να παντρευτεί. Τώρα είναι μαζί με τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Χριστίνα, και ατενίζουν τη Λύση από εκεί ψηλά που βρίσκονται.



Λεμεσός  31/5/2012          Ανδρέας Γ. Σουτζιής      

Εκδήλωση: «Συνάντηση- Αντάμωμα –Αλληλογνωριμια Λυσιωτων»,

 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Συνάντηση- Αντάμωμα –Αλληλογνωριμια  Λυσιωτων»,

Η ιδέα της εκδήλωσης γεννήθηκε μέσα από το κυβερνοχώρο του διαδικτύου και συγκεκριμένα από το γκρουπ «ΛΥΣΗ» του FaceΒook. Η ομάδα του γκρουπ «Η Λύση μας Ενώνει» , ανέλαβε να κάνει πράξη αυτή την ιδέα.  Με την εθελοντική βοήθεια και αγαστή συνεργασία αρκετών ενθουσιωδών χωριανών, ιδέα αυτή έγινε πράξη.
Έτσι το Σάββατο 26 Μαΐου 2012, από τις 5 το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται  στους χώρους του πάρκου «Πετραιον» στο Μαζωτο. Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα μάτια ματιά όλων, καθώς ήταν πολλοί αυτοί που δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά μετά τη προσφυγιά. Υπήρχαν γείτονες που ξανασυναντιούνταν μετά από 38 χρόνια, και συγγενείς που βρίσκονταν μεταξύ τους για πρώτη φορά . Στα πηγαδάκια και στις παρέες το θέμα της συζήτησης ήταν κοινό: η ζωή μας και οι συνήθειες μας στη Λύση πριν το ’74.  «…θυμάσαι τι κάναμε όταν…» ,και «… θυμάσαι εκείνη τη μέρα…» , ήταν οι κοινές κουβέντες που άκουες από το στόμα όλων.


Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με την άφιξη στο χώρο του πάρκου του 123ου Συστήματος Προσκόπων Λύσης. Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους ποιητάρη  Καλλή  Μιλή και τις ποιητάρησσες  Παναγιώτα Γιάλλουρου, Μαργαρίτα Λιασίδη, και Μαρούλλα Γιάγκου Ρούσου , δείχνοντας  ακόμα μια φορά το καλλιτεχνικό ταλέντο που συνοδεύει τους Λυσιώτες.  Ο  Κώστας Κουλουμής τραγούδησε ένα εξαιρετικό παραδοσιακό τραγούδι. Το χορευτικό συγκρότημα του Γιώργου Λαού, χόρεψε παραδοσιακούς χορούς. Την παράσταση   όμως έκλεψε η Ρούλα Μαλλή με το υπέροχο τραγούδι που τραγούδησε με τη μελωδική φωνή της και μάλιστα ακαπέλλα.  Ο δήμαρχος Λύσης Συμεών Παστός απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό .Το πρόγραμμα τέλειωσε με τραγούδι από την Ελένη Ιωακείμ η οποία είχε και τη γενική ευθύνη της παρουσίασης του προγράμματος . .
Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες , στο ζεύγος Σάββα και Σταυρούλας Κούλεντρου, για την αφιλοκερδή πρόσφορα του εξαιρετικού χώρου , του πάρκου «Πετραιον» , που φιλοξένησε την εκδήλωση. Είναι σίγουρο ότι ο ιδιαίτερος και φιλόξενος χώρος του πάρκου, συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε το Δήμο Λύσης και το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λύσης για την οικονομική χορηγία.  Ιδιαίτερα ευχαριστούμε και το Δήμαρχο κο Συμεών Παστό για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.
Θερμές ευχαριστίες πρέπει να πάνε σε όλους όσους έλαβαν μέρος στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα . Πρόσκοπους, μουσικούς, χορευτές, τραγουδιστές και όλους όσους αφανείς χωριανούς  δούλεψαν  ανιδιοτελώς πριν, και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης , χωρίς τη βοήθεια των οποίων, αυτή,  δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για την ανιδιοτελή πρόσφορα τους.