Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΝΟΗΤΟΙ


Τάκη Μιχαήλ    "Επαγγελματίες ανόητοι"


Ο τίτλος είναι μια απίθανη ατάκα, του Νίκου Μπίστη, σε συνάντηση της ομάδας πολιτών "Μένουμε Ευρώπη" τη Δευτέρα 22/4/13 στη Δημοσιογραφική Εστία. Ο κ. Μπίστης, απλά όπως πάντα, κατέθεσε και τεκμηρίωσε τις απόψεις του γιατί δεν μπορούμε την ηρωική έξοδο από την Ευρώπη, χωρίς να ξέρουμε που πάμε, όπως μας καλούν αυτοί που μας έφεραν το μνημόνιο, η Κ.Ε του ΑΚΕΛ. Σχολιάζοντας την πολιτική σε Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Μπίστης διακρίνει, όπως είπε, ότι πληθαίνουν οι "επαγγελματίες ανόητοι". Ο κ. Χαράλαμπος Προύντζος στο άρθρο του "Οχι σε δεύτερη αυτοκτονία" αναφέρεται σε διάφορους "επαγγελματίες ανόητους" και γράφει: "Πολιτικά κόμματα και πρόσωπα εισηγούνται κατά τρόπο πασιφανή την καταστροφή της χώρας".

Μια άλλη τοποθέτηση στη συνάντηση με τον κ. Μπίστη ήταν αυτή του κ. Μιχάλη Παπαπέτρου: "Χωρίς τη συνεργασία ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ δεν μπορεί να λυθεί το κυπριακό". Συμπάσχουμε με τον Παπαπέτρου σε αυτό που τον βασανίζει για είκοσι τρία χρόνια. Οι "επαγγελματίες ανόητοι" όμως της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, όπως το απέδειξαν το 2004, όπως και το 2008 όταν ο Αναστασιάδης τους άπλωσε το χέρι, παραμένουν στο στόχο τους. Προέχει η δική τους πολιτική, κομματική ευημερία και όχι του συνόλου του λαού.
Ο τέως εξοχότατος σαν ένας άλλος Λουδοβίκος  "εγώ είμαι το κράτος" εφάρμοζε τη προσωπική του κοινωνική πολιτική, στην ουσία εξαγώραζε συνειδήσεις, για προσωπικό του όφελος, χίλια ευρώ το κομμάτι, εκδίδοντας επιλεκτικά τα "τσιεκκούθκια Χριστόφια". Η Υπουργός Εργασίας, ο θεσμός της κοινωνικής δικαιοσύνης, για να περισώσει το "επάγγελμα" της, κατάπινε στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας τη παρέμβαση στα καθήκοντα της, με τον κόσμο να κάνει ουρές στα γραφεία κοινωνικής ευημερίας. Όπως τα κατάπιε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Καζαμίας. Αν δεν καλούσε η Ερευνητική Επιτροπή σε κατάθεση, δεν θα εξέδειδε τον πολιτικό, κομματικό του προϊστάμενο με τη δήλωση ότι τα προβλήματα τα εντόπισε από τον Αύγουστο του 2011. Τα εντόπισε μεν, τα κατάπινε δε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης καλεί σε καθολική συνεργασία. Ας το έχει υπόψη. Αυτά τα δυο παραδείγματα,  άνθρωποι από τα πιο αποδεκτά στελέχη στις γραμμές της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, προτίμησαν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον παρά αυτό του συνόλου του λαού. Μίλησε για καμένη γή βλέποντας μόνο την επιφάνεια του εδάφους, τώρα κατάλαβε, όπως και συνειδυτοποιήσαμε όλοι, ότι η τέως εξοχότητα κατέκαψε και το υπέδαφος. Η γη δεν μπορεί να πρασινίσει μέσα σε δυο μήνες όπως θα έπρεπε. Θέλει λίγο χρόνο ακόμα, όχι όμως απεριόριστο.
Σημειώνουμε σαν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στα εξαγγελθέντα "Μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους" αυτό για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση πολιτικής. Μια ουσιώδης διαφορά από τον λουδοβικισμό του τέως "εγώ είμαι το κράτος". Στο ''μέτρο εκσυγχρονισμού" θα πρέπει να διαφοροποιηθεί το "μέτρο συμμετοχής". Οι 10.000 υπογραφές  που απαιτούνται για να γίνει αποδεκτή προς μελέτη μια πρόταση είναι πολύ μεγάλος αριθμός αν κρίνουμε ότι ένα κόμμα, Κίνημα Οικολόγων, με μόνο 8.960 ψήφους είναι στη Βουλή με ένα βουλευτή, Περδίκης, και ένα άτομο στο κυβερνητικό σχήμα την κ. Ιωάννα Παναγιώτου με μόνο 836 σταυρούς προτίμησης. Το ίδιο και για 1522 ψήφους εμπιστοσύνης που πείρε ο κ. Κουτσού να κρέμεται η σωτηρία του κράτους.
Πολύ σωστή η απόφαση Αναστασιάδη να δώσει βήμα σε ομάδες πολιτών, όπως η "Μένουμε Ευρώπη", άλλες από τις γραμμές τις εξωακελικής αριστεράς, και άλλες που έχουν διαφορετική από αυτόν άποψη για την ΕΕ. Θα ακούσει σοβαρές προτάσεις σε αντίθεση με την κομματικοποιημένη αριστερά που για χάριν του "επαγγέλματος" ξεπουλά συνειδήσεις. Σημειώνουμε από τα μέτρα το στόχο για την εισαγωγή του θεσμού της οριζόντιας ψήφου. Και, για να μη ξεχνιώμαστε αυτός ο θεσμός τέθηκε προς συζήτηση μπροστά στις πολιτικές δυνάμεις από το ΑΔΗΣΟΚ πριν εικοσι χρόνια. Απερρήφθει από τους "επαγγελματίες ανόητους" όπως και θα απορρυφθεί ξανά για να μη χάσουν μερικοί το "επάγγελμα" τους


Τάκης Μιχαήλ
Λεμεσός  2/5/2013

tm@cytanet.com.cy