Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ». 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ». 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ

Τους είδα εκείνο το βράδυ καθώς έφευγα από τη δουλειά. Καμπόσοι , διάφοροι, μαζεμένοι εκεί που ήταν το πρώην Εκλογικό Επιτελείο του Γιώργου Λιλλίκα.  Με μια «δήθεν»  αγωνιστική μουσική να παίζει από πίσω. Η … «Συμμαχία Πολιτών». Μια παρέα γελοίοι. Να γιορτάζουν και να τιμούν , τι; Την επέτειο του «Αγωνιστικού ΟΧΙ» τους. Αυτού του «ΟΧΙ» που διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΑΟΖ μας, και την Αξιοπρεπεια μας.



Διέσωσε , λένε, την Κυπριακή Δημοκρατία, που από χώρα ευδαιμονούσα και πλούσια, κατάντησε ο ζητιάνος της Ευρώπης. Απένταρη , ρακένδυτη, γυρίζει από χώρα σε χώρα, και από ταμείο σε ταμείο, παρακαλώντας, και εκλιπαρώντας για 10-20 ψωροεκατομύρια ευρω για να πληρώσει το κρατικό μισθολόγιο του μήνα ως πάρατζιει. Αύτη τη Κυπριακή Δημοκρατία διέσωσαν.
Διέσωσαν και την ΑΟΖ μας λένε. Αύτη την ΑΟΖ την διατρητή , στην οποία οι Τούρκοι πηγαινοέρχονται  πάνω-κάτω, χωρίς να μας δίνουν λογαριασμό και χωρίς να  βάζουν κανένα υπ’ όψιν , και κάνουν ότι έρευνες θέλουν. Αυτήν την ΑΟΖ  διέσωσαν.

Άλλα και η  αξιοπρέπεια μας διασώθηκε. Εμ,  βέβαια αύτη κι’αν γλύτωσε!  Προπάντων η αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια ενός ολοκλήρου λαού που κατάντησε από αφέντης του σπιτιού του, ρακένδυτος επαίτης , στο έλεος των αδηφάγων τραπεζών και των απρόσωπων πατρόνων τους.
Αυτά διέσωσαν αγαπητοί μου. Φάτε τώρα αξιοπρέπεια, γαρνιρισμένη με λίγη ΑΟΖ. Και όταν θα σκουπιστείτε μην πιάσετε χαρτομάντιλο.
Πάρτε ένα αντίγραφο του χάρτη ΑΝΑΝ , και δείτε καθαρά ποιες περιοχές επιστρέφονταν τότε. Δείτε τη λίστα με τις πόλεις και τα χωριά , που 10 χρόνια μετά, θα είχαμε ήδη τελειώσει με την ανοικοδόμηση τους, και θα είχαν κατοικηθεί κανονικά. Η Αμμόχωστος  θα επιστρέφετο από τη πρώτη μέρα.  Η Μόρφου, η αγαπημένη μου Λύση, η Γιαλούσα, το  Ριζοκάρπασο θα ήταν τώρα ελληνικά εδάφη σε ελληνικά χεριά. Πεντακάθαρες, ανεπτυγμένες, ολοκαίνουργιες, θα ήταν αυτές οι περιοχές. Αν τολμούν οι διασώστες – πατριώτες ας κάνουν μια έστω και νοερή επίσκεψη σε αυτούς τους τόπους. Αμμόχωστος , κάθε μέρα πέφτει και ένας τοίχος από τα εγκαταλειμένα κτήρια. Μόρφου , η ανάπτυξη της περιοχής δίνει στην άλλη πλευρά πάτημα για άρνηση της επιστροφής της. Το 2004 η Λύση ήταν όπως την αφήσαμε το 1974. Κοιτάξτε την τώρα. Καινούργια σπίτια και καταστήματα φυτρώνουν παντού , ενώ ανακαινίζουν τα υπάρχοντα. Είναι για να μας τα επιστρέψουν ανακαινισμένα, νομίζετε;

Ας διαβάσουν , οι «πατριώτες» του καναπέ, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, τις στήλες με τις κηδείες που δημοσιεύονται κάθε μέρα στις εφημερίδες. Να δουν πόσες  εκατοντάδες πρόσφυγες, παππούδες και γονιοί μας έχουν αποδημήσει εις κύριο, με το όραμα της επιστροφής ανεκπλήρωτο. Να δουν πόσοι έχουν πεθάνει από αυτόν ακριβώς το λόγο, με τη λαχτάρα της επιστροφής να τους λιώνει κάθε μέρα που περνούσε.

Αν πραγματικά ήθελαν να τιμήσουν κάτι , αυτοί οι καταστροφείς της ελπίδας, έπρεπε τουλάχιστον να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή και να διαβάσουν τα ονόματα όλων αυτών που έφυγαν με τον καημό. Άλλα πείτε μου ποιος έχασε την ευθιξία σε αυτό τον τόπο για να την βρουν αυτοί;


Στην επέτειο των 10 χρονών από την απόρριψη του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού. , έπρεπε αυτοί οι γελοίοι , και ανεύθυνοι απορριπτικοί, να κλειστούν στα σπίτια τους από το φόβο και την ντροπή. Αντί αυτού όμως, στη νήσο των «Αγίων και Ηρώων» , αποθρασυνθήκαν και κάνουν και φιέστες. Μόνον ο Θεός μπορεί να μας λυπηθεί πλέον. 

12 σχόλια:

  1. Δηλαδή "κύριε" Σουττζιη" εμείς όλοι το 76% του λαού είμαστε "ανεύθυνοι απορριπτικοί που πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας από φόβο και ντροπή"; Ποιος δηλαδή σου έδωσε το πιστοποιητικό πατριωτισμού εσένα για να μας κάνεις μαθήματα πως θα συμπεριφερθούμε και πως θα σκεφτόμαστε. Ποίος σε έχρισε εσένα το άτομο που τόσο άκομψα και άγαρμπα κρίνεις τους υπόλοιπους εμάς με τον τρόπο αυτό, απλά διότι είχαμε και έχουμε άλλη άποψη από εσένα.
    Δεν είμαι ένας από αυτούς που πανηγύριζαν στο επιτελείου του κυρίου Λιλλήκα αλλά είμαι ένας από αυτούς του 76% του Λαού, που απόρριψε το Σχέδιο Ανάν για συγκεκριμένους λόγους και με πολύ εμπεριστατωμένα επιχειρήματα. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπω σε κανένα να με χλευάζει με τον τρόπο που εσύ επέλεξες στο αρθρίδιο σου δημοσιογραφική αδεία!!!!
    Η πέννα που κρατείς και το αναφαίρετο δικαίωμα σου να γράφεις και να εκφράζεσαι κατά το δοκούν είναι προνόμιο δημοκρατίας!! Μία δημοκρατία που επιτρέπεις στο εαυτό σου, αλλά την ίδια στιγμή αυθαίρετα και δικτατορικά περιορίζεις στους υπόλοιπους μας δίνοντας εντολές και οδηγίες πως να συμπεριφερθούμε. Ε λοιπόν κύριε δήθεν δημοσιογράφε, όποιος βαστά την πέννα και αποκαλείται δημοσιογράφος δεν μπορεί να θεωρεί εαυτόν ως δικαστή για να δικάζει τον λαό με τον τρόπο που εσύ πραγματεύεσαι, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελείς πιστοποιούσα αρχή πατριωτισμού.
    Η δημοσιογραφική αυθαιρεσία αποτελεί κατά συνθήκη και κατά τεκμήριο όπλο των ‘’φτωχών’’ δημοσιογράφων και όχι για άτομα που σέβονται το λειτούργημα τους. Κάτι τέτοιοι ‘’φτωχοί’’ όπως εσένα δημοσιογράφοι που παρέλαυναν τότε από τα διάφορα αθηναϊκά και τοπικά τηλεοπτικά κανάλια με δήθεν εθνικές παραινέσεις αλλά και δήθεν πολιτικό ρεαλισμό προσπαθούσαν να μας πείσουν για το καλό του Σχεδίου Ανάν. Αυτοί οι ίδιοι – μέρος της πολιτικής πτώχευσης και καταντήματος - έχουν φέρει το Έθνος αλλά και την Κύπρο στο σημερινό κατάντημα της και αποτελούν δεκανίκια του καταστημένου. Κουραστήκαμε να σας ακούμε να προσπαθείτε να μας πείσετε για το δήθεν λάθος της απόφασης μας!!!
    Όσο δε για τις δήθεν οικονομικές αναλύσεις σου δε για το θαύμα και την ανοικοδόμηση που θα συντελείτο στην Μόρφου και Αμμόχωστο κτλ θα ήταν φρόνιμο να τις αφήσεις κατά μέρος. Δυστυχώς για σας έχουμε την εμπειρογνωμοσύνη, την γνώση και την κρίση να αποφασίζουμε από μόνοι μας και δεν χρειαζόμαστε φερέφωνα άλλων. Μήπως εκτός από δημοσιογράφος είστε και οικονομολόγος/αναλυτής ή και κάποιας άλλης ειδικότητας εμπειρογνώμονας για να ξέρουμε που εδράζετε την "επιχειρηματολογία" σας. Θα ήταν φρόνιμο αντί να μέμφεστε τον λαό να ασχοληθείτε με τα φλέγοντα προβλήματα που μας ταλανίζουν και τα οποία δεν είναι απότοκα του Δημοψηφίσματος του 2004.
    Θα ήταν φρόνιμο να μας αναλύετε στο άρθρο σας και τους λόγους που καταντήσαμε επαίτες στον ίδιο μας τον τόπο και όχι να δημοσιογραφείτε με αφορισμούς. Είναι μήπως και αυτό απότοκο της ‘’λανθασμένης’’ κατ’ εσάς ψήφου του λαού που δεν υπάκουσε στα κελεύσματα των ξένων ή μήπως της πολιτικής πτώχευσης και ανικανότητας, τον ηθικό ξεπεσμό και των συνεχών εκπτώσεων στο βωμό του δήθεν πολιτικού ρεαλισμού για τον οποίο μας μιλάτε. Κύριε Σουττζιή, ακόμα και σε αυτή την ‘’Μπανανία’’ την Κύπρο, υπήρχαν θεσμοί και θεματοφύλακες για την συνέχιση της ευνομούμενης λειτουργίας του Κράτους και την προστασία μας. Θεσμοί που δεν λειτούργησαν και μας κατακρεούργησαν.
    Σε αυτό το Κράτος για το οποίο όλοι μαχόμαστε να διατηρήσουμε ζωντανό κάποιοι δεν λειτούργησαν εθνικά σωστά, ηθικά, νόμιμα, και κυρίως δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους ως εκ της θέσεων των. Αν θέλετε να προσφέρετε υπηρεσία στον τόπο ‘’κυνηγήστε’’ δημοσιογραφικά τους υπευθύνους και αυτούς που οδήγησαν την χώρα σε αυτό το κατάντημα αντί να μέμφεστε και να ειρωνεύεστε τον Λαό για την διαφορετική από εσάς άποψη. Να αφορίζετε την πλειοψηφία με ανύπαρκτη επιχειρηματολογία, δεν περιποιεί τιμή σε εσάς. Η δημοσιογραφική ιδιότητα δεν μπορεί να είναι το εφαλτήριο για εκτόξευση αφορισμών εναντίον της πλειοψηφίας του λαού επειδή απλά διαφωνείτε, λίγος περισσότερος σεβασμός στο Λαό δεν βλάπτει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε κε Γιανναρά <
      σας ευχαριστω για τον κοπο που κανατε να σχολιασετε το αρθρο μου . Και τοοοσο μεγαλο σχόλιο μαλιστα. Ομως, αν κοιταζατε με λιγο πιο μεγαλη προσοχη το προφιλ μου θα βλεπατε οτι ΔΕΝ ειμαι δημοσιογραφος , ουτε εχω σχεση με τη δημοσιογραφια. Ειμαι ηλεκτρονικος. Και στην εντυπη μορφη του αρθρου στην εφημεριδα "Αληθεια" το γραφει καθαρα στο τελος. Οπωτε μεγαλο μερος των παραινεσεων σας δεν με αφορα.
      Σας ευχαριστω
      Ανδρεας Σουτζής - Ηλεκτρονικος

      Διαγραφή
    2. Είσαι διαχρονικά ανορθόγραφος
      Τι στο καλό δημοσιογράφος είσαι; Με το κατσαβίδι στο χέρι δεν γίνεσαι αρεστός στους Πατριώτες

      Διαγραφή
    3. Αφου δεν ειμαι δημοσιογραφος ρε!!! Αλλα τωρα που το σκεφτουμε αλωπως εν'να γινώ .. εχει πλακα...αλλα δεν ξερω με τα λεφτα αν αξιζει... αλλα ποιος'σ'αρωτά? Ασ'εν' καλα το UNDP, PRIO, και αλλοι ξενοι πρακτορες που μας δωροδωκούν. Εν δυνατον να μεν περισσεψει κατι και για μενα??
      :) :) :)

      Διαγραφή
  2. Φίλε Ανδρέα
    Να τους τα γράφεις κάθε μέρα και να μην πτοείσαι. Συμφωνώ με όλα όσα έγραψες. Πρέπει κάποιος να τους τα λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς το πρόβλημα σε αυτό τον τόπο δεν είναι ούτε η άποψη υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ ούτε κατά. Είναι ο φανατισμός μας και η μανία μας να μπούμε σε ομάδες "του ΝΑΙ" και "του ΟΧΙ". Η απουσία σεβασμού στην αντίθετη άποψη και η ανάδειξη της δικής μας γνώμης ως της σωστής, αδιαφορώντας για την αλήθεια. Εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει ΟΧΙ, αλλά ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου ως οπαδό του ΟΧΙ. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και ήξερα και ξέρω πως ποτέ δεν θα μάθουμε ποια ήταν τελικά η πιο σωστή απόφαση για τον ελληνισμο. Ακριβώς εδώ είναι πιστεύω το σημείο που ήθελε να θίξει ο φίλος Ανδρέας. Ότι πανηγυρισμοί για δήθεν επετειους του ΟΧΙ και συνθηματολογια ειδικά αυτή την εποχή, είναι εντελώς άκυρα και άστοχα. Ή μήπως σκόπιμα; Από μια παράταξη που κατά η γνώμη μου δημιουργηθηκε για να εκμεταλλευτει την απογοήτευση του λαού και την απαξίωση της πολιτικής τασσοντας τη λύτρωση, που εμπορεύεται την άρνηση του κόσμου σε λύση ομοσπονδίας ΧΩΡΙΣ όμως την ίδια ώρα να λέει τι λύση προτείνει. Και ΟΧΙ! Η ευρωπαϊκή λύση που θα διασφαλίζει επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους και έλεγχο της κυπριακής δημοκρατίας σε όλο το νησί ΔΕΝ είναι λύση, είναι παραμύθι. Εκτός αν σκοπεύει με πόλεμο να πετύχει την απελευθέρωση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οφείλω να πω πως συμφωνώ με όσα έγραψες

      Διαγραφή
    2. Αγαπητε Νικολα σε ευχαριστω.
      Επιασες αμεσων το νοημα, και εκαταλαβες το τι ηθελα να θιξω.
      να'σαι καλα

      Διαγραφή
  4. Ο Άντρος Σουτζής είναι ένας γνήσιος άνθρωπος, τίμιος καί πραγματικά αγνος πατριώτης. Από τούς λίγους ανθρώπούς και τούς πιό ανιδιοτελείς πού έχω γνωρίσει. Δέν είναι δημοσιογράφος ούτε εξ όσων γνωρίζω έχει πιστοποιητικά καί περγαμηνές η αποδείξεις με χαρτόσημα ,όπως θα έλεγε και ο πιό πατριώτης πού εγέννησε ποτέ η Κύπρος . Κατάγεται από το χωριό του μεγάλου ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και έζησε τις μαύρες ημέρες τής περιρρέουσας όταν εφοβόταν κάποιος να μιλήσει μήπως στιγματιστεί προδότης . Ο Σουτζής όμως ετολμόύσε χωρίς να φοβάται επιθέσεις όπως του κ.Γιανναρά πιό πάνω.
    Το δένδρο πού φυτεύει κάποιος (στην περίπτωση ο μ Τάσσος Παπαδόπουλος με το βροντερό ηρωικό ΟΧΙ πού εφόρτωσε στον Κυπριακό λαό όταν απεφάσισε να μπλοφάρει τον ΝΤΕΚΤΆΣ τόν Ιαννουάριο 2004 αλλά έπεσε ο ίδιος στην παγίδα του ) από τον καρπό του φαίνεται. Αυτός δε ο καρπός ηταν το μίσος πού εδίχασε τον λαό και η εγκατάσταση ακομα 300,000 εποίκων στην χώρα μας.Όμως τα βάσανα της Κύπρου είναι πίσω ακόμα. Αν καί τώρα αποτύχουμε να βρούμε λύση, εφ όσον τα παλληκάρια της πολυθρόνας πετάνε μολοτωφ στις αίθουσες των ελεύθερων περιοχών (όχι στα κατεχόμενα φυσικά ) όπου συγκεντρώνονται Ε/Κ κ Τ/Κ για να συνομλήσουν -ηταν και ο Αντρος Σουτζής εκεί και παρολίγο να καει και αυτός στην αίθουσα μαζί με τον Αμερικανό πρέσβυ, τον κ. Ταλάτ και πολλούς άλλους ,μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων ,εγώ δηλαδή, αν και τώρα αποτύχουμε λεγω, πράγμα πού βολευει την Τουρκία, σε 30 χρόνια ,δηλ 70 χρόνια από την εισβολή ,η Τουρκία θα έχει αγοράσει για ψίχουλα όλες τις περιουσίες των εξαντλημένων και ταλαιπωρημένων προσφύγων (από τα δισέγγονα τους φυσικά που θα χρειαζονται μετρητά=CASH έτσι ονομάζονται τα χρήματα ) και με το 1.5-2 εκατομύρια εποίκους που θα έχουν ως τότε κουβαλήσει θα απαιτήσουν να γινει της ...ΚΡΙΜΑΙΑΣ. ΗΤΟΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ . ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ μέχρι τότε. Τα σκέφτονται αραγε αυτά τα παλληκάρια των ΟΧΙ το τελευταίο εκ των οποίων ΟΧΙ ,τον Μάρτιο 2013 εχρεοκόπησε την ΚΥΠΡΟ?? ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΧΙ .Σκέφτονται πρώτα μόνα τους τα παλληκάρια και δεν ανέχονται την πλύση εγκεφάλου από τους καιροσκόπους δημαγωγούς λαικιστές πού αγωνιούν ότι ΑΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ δέν θα έχουν πια εμπόρευμα να πωλούν στα κορόιδα ,άρα θα μείνουν άνεργοι..
    Συνεχισε Αντρο Σουτζή να γράφεις. Ο μεγάλος Γρηγόρης Αυξεντίου και οι άλλοι ήρωες βλεπουν πώς κατάντησαν την Κύπρο οι βλάκεσ και οι συμνφεροντολόγοι ,αυτοί πού εκμεταλλεύτηκαν τις θυσίες τους και αναγουλιάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κε Ακη σε ευχαριστω για τα καλα σου (οπως παντα) λογια.
      Οπως ειπες εγω παντα ειχα την τολμη να δημοσιευω τη γνωμη μου και ως τωρα δεν φοβηθηκα κανενα. Απο τη δεκαετια του '80 και πιο πριν ακομα, οταν ημουν μαθητης, και ο κοσμος κυκλοφορουσε και φοβοταν να δειξει οτι αγορασε "Σημερινη" απο το περιπτερο . Και την τυλιγαν μεσ'το "Φιλελευθερο". Απο τοτε δεν εδινα σημασια σε καθενα. Θα δωσω τωρα??? Μπα,,, Αστους να φωναζουν ... Περαστικα τους !

      Διαγραφή
  5. Ο ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ εγράφτηκε από τον Δημήτριο Ακη Λόρδο. Δεν έιχα προφίλ μέχρι τώρα για αυτό επανέρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Σχέδιο Ανάν ήταν μια κατάρα για την ανθρωπότητα και την Κύπρο. Και γελώ με αυτούς που εμπιστεύονται την Τουρκία ότι θα έδινε πίσω εδάφη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή