Έχουν περάσει μερικές μέρες από την απόφαση της ΚΔ να ανακαλέσει τα διαβατήρια ορισμένων ΤΚ αξιωματούχων. Μετά τις αρχικές οργισμενες αντιδράσεις της ΤΚ πλευράς φαίνοταν ότι είχαν καταλαγιάσει τα πράγματα.
Ξαφνικά όμως σε μια απρόσμενη της ενέργεια η ΤΚ πλευρά ανακοίνωσε μετρα αντίδρασης. Σαν πρώτο μέτρο ανακοινώθηκε η επαναφορά της έκδοσης "χάρτινης βίζας" για όσους θα διακινουνταν μέσω των οδοφραγμάτων . Επίσης ανακοινώθηκε ότι δεν θα γίνονταν δεκτές οι ταυτότητες πλέον και οι διακινουμρνοι θα έπρεπε να επιδεικνύουν διαβατήριο. " Είμαστε μια άλλη ξεχωριστή χώρα" είπε ο Ταταρ. " Και μάλιστα εκτός ΕΕ . Η διεθνής κανονισμοί επιβάλουν την έκδοση βίζας και την επίδειξη διαβατηρίου στα σύνορά μας".
Την επόμενη μέρα πλήθη Τ/Κ πραγματοποίησαν διαδηλώσεις έξω από το " προεδρικό" διαμαρτυρόμενοι για την δυσκολία στη διακίνηση. Επησεις κάποιες δεκάδες ΕΚ μαζεύτηκαν στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και ζητούσαν με συνθήματα και φωνές να κλείσουν όλα τα οδοφράγματα για πάντα. Όλοι φορούσαν μαύρες φανέλες και φορούσαν κράνη.
Σε μια προσπάθεια αντίδρασης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι χορηγίες προς τους ΤΚ συμπεριλαμβανομένων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των υπηρεσιών Υγείας.
Η ΤΚ πλευρά δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά από ευσπεσμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν και νέα του περιοδία στο Βαρωσι ανακοινώθηκε απόσυρση της πρόσκλησης προς τους Βαρωσιωτες για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Την επόμενη έγινε αυτό που ανέμεναν όλοι. Ανακοινώθηκε από τους ΤΚ το άνοιγμα και της περιφραγμένος περιοχής του Βαρωσιου για εποικισμό. Ήδη από το πρωί μηχανήματα και εργάτες καθάριζαν τους δρόμους τα σπίτια και τα κτήρια. Συνεργεία προεβαιναν σε αποκατάσταση των υποδομών ηλεκτρισμού και νερού.
Την επόμενη παρατηρήθηκαν πλήθη εποίκων και ΤΚ να κατακλύζουν την πρώην περιφραγμένη πόλη διεκδικοντας ο καθένας και από ένα κομμάτι της πίττας. Άλλοι έμπαιναν σε σπίτια και στρογγυλόκάθονταν με τις οικογένειές τους και άλλοι "πιο έξυπνοι" άρπαζαν καταστήματα και επιχειρήσεις καρφώνοντας τα παράθυρα και τις πόρτες και βάζοντας κλειδαριες. Κανείς δεν τους εμπόδισε αντίθετα ο στρατός περιοριστικε στους στρατώνες του ενώ η "αστυνομία" ρύθμιζε την κυκλοφορία και τους καθοδηγούσε.
Η επόμενη μέρα βρίσκει την Κύπρο σε κατάσταση χάους. Χιλιάδες ΕΚ διαδηλωτές με επικεφαλείς αγανακτησμενους Βαρωσιωτες πολιορκούν το Προεδρικό μέγαρο συγκρουωμενοι με την αστυνομία . Θεωρούν υπαίτιο για την κατάσταση και το οριστικό χάσιμο των κατεχομένων και της Αμμοχώστου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Φωνάζοντας συνθήματα και βρισιές εναντίων του κατορθώνουν και σπάζουν τον κλοιο της αστυνομίας και βρίσκονται έξω από τις αίθουσες του Προεδρικού ρίχνοντας πέτρες σάπιες ντομάτες και χαλασμένα αυγά εναντίων του κτηρίου.
Οι φρουροί τοι Προέδρου αναγκάζονται να τον φυγαδεύσουν από το ίδιο παράθυρο που ξέφυγε το 1974 ο Μακάριος στους πραξικοπηματίες. Αρχικά Πρόεδρος ζητα να τον μεταφέρουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να διαφύγει στις Σεϋχέλλες αλλά τελικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου το πείθει να πάει στο Τρόοδος.
Στα κατεχόμενα η κατάσταση πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Χιλιάδες ΤΚ συγκεντρώνονται στα οδοφράγματα Λήδρα Παλλάς και Λήδρας καθώς και πάνω στην Πύλη Πάφου προσπαθώντας να ρίξουν τα συρματοπλέγματα και να συνενωθούν με τους ΕΚ διαδηλωτές από την άλλη. Ενω ο Τουρκικός στρατός και η "αστυνομία" παρακολουθούν διστακτικοί την κατάσταση καποιοι ΤΚ συγκρούονται με ΕΚ διαδηλωτές που φορούν μαύρα ρουχα και κράνη και κρατούν ροπαλα. Οι συγκρούσεις επεκτείνονται στους γύρω δρόμους ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής και ξαφνικά αρχίζουν πυροβολισμοί. Κάποιοι διαδηλωτές πέφτουν κτυπημενοι ενώ οι πυροβολισμοί εντινωνται και σε διάστημα λεπτών η πράσινη γραμμή παίρνει φωτιά με τη χρήση πολυβόλων και βαρέων όπλων.
Ο κόσμος τρέχει στους δρόμους πανικόβλητος ενώ διατάσσεται γενική επιστράτευση. Ξαφνικά Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κάνουν την εμφάνιση τους στον ουρανό της Λευκωσίας φερνωντας μνημες του 1974.
Με πολύ προσπάθεια και παρόλες τις σποραδικές ανταλλαγές πυροβολισμών σε όλο το μήκος της Πράσινης Γραμμή οι δυνάμεις των ΗΕ κατορθώνουν μετά από ένα αγωνιώδες 24ωρο να επιβάλουν νέα κατάπαυση του πυρός.
Οι επόμενες μέρες βρίσκουν την Κύπρο να ζει μέρες του 1974. Σε όλο το μήκος της Πράσινης Γραμμής έχουν τοποθετηθεί πανύψηλα συρματοπλέγματα όπως εκείνα στον Αστρομεριτη. Όλες οι δίοδοι από και προς τις κατεχόμενες περιοχές έχουν κλείσει ερμητικά. Όποιος τολμήσει να πλησιάσει την Πράσινη Γραμμή πυροβολείται χωρίς πολλά λόγια.
Η ένταση διαρκεί για εβδομάδες με την Τουρκία να έχει προβεί σε Ναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου και την Ελλάδα να διαμαρτύρεται σε όλα τα Διεθνή σώματα. Οι αεροπορικές πτήσεις διεξαγονται με φόβο καθώς η Τουρκική πολεμική αεροπορία παρενοχλεί συνέχεια.
19 Μαϊου 2022 Επέτειος της άφιξης του Μουσταφά Κεμάλ στην Τραπεζούντα. Στα κατεχόμενα διεξάγεται δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι κάτοικοι το μέλλον της "χώρας". Το δημοψήφισμα διεξάγεται στην παρουσία επισήμων παρατηρητών του ΟΗΕ. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο . 74% ψηφίζουν υπέρ της ενσωμάτωσης των κατεχομένων με την Τουρκία και την μετατροπή τους στον 82ο νομό της.
Ο πρώην Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης Με μήνυμα του από τις Σεϋχέλλες συγχαίρει τους ΤΚ για τη δημοκρατική τους απόφαση και τους εύχεται καλή επιτυχία.
Επησεις στους ΕΚ εύχεται περαστικά....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου