Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΥ ΠΑΜΕ;


Κοιτάζω γύρω μου σαν τον χαζό. Τι γίνεται με το Κυπριακό; Τι θα φέρει η επομένη μέρα; Όλα ξεκίνησαν ρόδινα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να διακηρύσσει ότι θα κάνει τα πάντα για να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τούρκους. Βλέπαμε τις παρασκηνιακές και επί μέρους ενέργειες που γίνονταν και αναθαρρεύαμε. Ήρθε και η συμφωνία για το ποδόσφαιρο και είμαστε μεσ’την τρελή χαρά. Προπομπός λύσης σίγουρα. Και πριν «αλέκτωρ φωνήσει», τρείς και δεκατρείς απαρνήθηκαν τη συμφωνία οι Τούρκοι. Και βγαίνουν οι απ’εδώ οπαδοί του Status Quo και της διχοτόμησης και επιχαίρουν με όλη τους τη καρδιά. «Είδατε;»  λένε. «Με αυτούς θα λύσετε το Κυπριακό; Αυτοί δεν τηρούν τις συμφωνίες ούτε 24 ώρες».

Ταυτόχρονα οι συνομιλίες καρκινοβατούν εξ αιτίας της έλλειψης συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει έτσι και ο Ερογλου θέλει αλλιώς. Και τραβά ο ένας το σχοινί και ο άλλος το τομάρι. Στη μέση ο Ντάουνερ που προσπαθεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και από τους δυο, και ταυτόχρονα να τους φέρει κοντά. Και να βάλλεται ο άνθρωπος από όλη τη Ε/Κ πολιτική ηγεσία ότι είναι νεροκουβαλητής των Τούρκων. Χαράς την υπομονή του. Εδώ και χρόνια τον κατηγορούμε , τον χλευάζουμε, και τον λοιδορούμε. Τίποτε αυτός . «Εγώ θα σας φέρω κοντά και θα το λύσετε» , λέει. Ή μαζοχιστής είναι ο άνθρωπος ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς. Αν ήταν άλλος στη θέση του θα έφευγε από τη Κύπρο με χίλια.

Από την άλλη είδα και άκουσα τις προάλλες τον Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας. Μεσ’την τρελή χαρά ο άνθρωπος. Οπού και να’σαι το λύσαμε το Κυπριακό, είπε. Και θα γίνει συνεργασία μεταξύ των τριών χώρων (Τουρκίας-Κύπρου – Ελλάδας) , και θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των Ελλήνων λόγω της ανάπτυξης , και όλα θα είναι μέλι - γάλα.
Την άλλη μέρα ακούω και τον Νταβούτογλου ,Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Και αυτός τα ίδια. Όλα καλά, θα αρχίσουν οι συνομιλίες οσονούπω, και μέσα του 2014 θα υπογράψουμε τη λύση.


Και πάνω που αναθάρρεψα, ακούω σήμερα τον Ερτογάν, να κομπάζει , και να διακηρύττει ότι, «δεν υπάρχει έτσι χώρα που να ονομάζεται Κύπρος» και ήταν λάθος της ΕΕ να δεχτεί σαν μέλος της την Ελληνική διοίκηση της Νότιας Κυπρου !!»



Και σαν να μην έφτανε η ιδιοτροπία των Τούρκων, ανακοινώθηκε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τη Γαλλία για την  Ειδική Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τη Νεανική Απασχόληση. Και από εκεί θα μεταβεί στη Σρι Λάνκα για τη σύνοδο της Κοινοπολιτείας. Δηλαδή ενώ εκκρεμεί το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος , και υπάρχει η πίεση του χρόνου και ο Γ.Γ. των Η.Ε. μας προειδοποιεί , ο πρόεδρος μας θα γυρίζει το κόσμο σε τουριστικά ταξίδια. Μου θυμίζει  τον ανεκδιήγητο Χριστόφια που όταν του έλεγε ο Ταλάτ, «κάτσε να συνομιλήσουμε σοβαρά για να καταλήξουμε κάπου εμείς που συνεννοούμαστε», του απάντησε «έχουμε και άλλες δουλειές να κάνουμε» .Και έπιασε το τζετ , που ενοικίαζε γι'αυτόν η Κ.Δ., και έκαμε το γύρο του κόσμου δυο φορές .

Εάν θα μας κάνει και ο Αναστασιάδης τα ίδια με το Χριστόφια να μας λείπει . Εμείς δεν ψηφίσαμε Αναστασιάδη για να μας προκύψει Χριστόφιας, όπως έγραψε προχθές ο κος Χρ. Πουργουρίδης.
Λοιπόν βλέποντας όλη αυτή την ανακολουθία δηλώσεων και συμπεριφορών και από την Ελληνική αλλά και από τη Τουρκική πλευρά, δεν ξέρω τι να κάμω. Να κλάψω ή να γελάσω? Που πάμε άραγε; Τι θα φέρει η επομένη μέρα; Είναι ειλικρινείς οι Τούρκοι αξιωματούχοι που λένε ότι θέλουν λύση σύντομα; Ή μας περιπαίζουν μέρα μεσημέρι; Η πλευρά μας κάνει τα πάντα πραγματικά για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ή θα μπούμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και θα στείλουμε την έναρξη των συνομιλιών στις Ελληνικές καλένδες; Όπως φαίνεται κανένας δεν ξέρει που πάμε. Εγώ όμως ξέρω που θα πάω. Θα πάω στον… Μικελλίδη!

Ανδρέας Σουτζιή - Ηλεκτρονικός

Λεμεσός 11/11/2013