Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΛΑΜ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΛΑΜ

Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ΕΛΑΜ ( δηλαδή της Χρυσής Αυγής Κύπρου) , με την αύξηση του ποσοστού του , και την εκλογή 2 βουλευτών , θορύβησε πολλούς. Άλλοι το ευχαριστήθηκαν  με δημόσιες δηλώσεις τους  , και άλλοι εξέφρασαν – εκ των υστέρων – την ανησυχία τους.

Πως, όμως, ένα κόμμα σαν το ΕΛΑΜ , με τις γνωστές , φασιστικές του συμπάθειες και συμπεριφορές , κατάφερε να αυξήσει σε τέτοιο σημείο τη δύναμη του και να καταφέρει να μπει στη βουλή? Πως μια παράταξη που αυτοαποκαλείται παράρτημα της Χρυσής Αυγής κατόρθωσε να αποκτήσει τόσους οπαδούς άλλα και να προκαλεί δηλώσεις συμπάθειας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου? Πιο κάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μιαν ερμηνεία στο «Φαινόμενο ΕΛΑΜ».

Όταν ιδρύθηκε το ΕΛΑΜ προσπάθησε να γραφτεί στον έφορο σωματείων με το όνομα « Χρυσή Αυγή Κύπρου». Ο έφορος απέρριψε αυτό το όνομα και έτσι κατέληξαν να ονομάζονται Εθνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Ελαμίτες, απέρριψαν η εγκατέλειψαν τα φιλοναζιστικά τους αισθήματα η τις φασιστικές τους νοοτροπίες.  Το ότι το ΕΛΑΜ είναι παράρτημα της Χρυσής Αυγής είναι δεδομένο. Οι ίδιοι το διακηρύττουν και μάλιστα με περηφάνια. Εξάλλου ο αρχηγός τους διατέλεσε για ένα φεγγάρι και σωματοφύλακας του Μιχαλολιάκου κοντά στον οποίο γαλουχήθηκε στα ναζιστικά ιδεώδη.

Στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση που έλαβε μέρος το ΕΛΑΜ το 2012 μόλις που κατάφερε να πάρει ένα ελάχιστο ποσοστό ψήφων και φυσικά έμεινε έξω από τη βουλή. Από τότε όμως πέρασε πολλή νερό από το αυλάκι. Οι Ελαμίτες έγιναν πολύ προσεκτικοί στο λόγο τους και στη συμπεριφορά τους.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κρύψουν επιτυχώς τη ναζιστική τους συμπάθεια, να διαφοροποιηθούν από το λεκτικό της Χρυσής Αυγής. Απέρριψαν τα  σύμβολα που παραπέμπουν στη σβάστικα  και  κατέβασαν από τον τοίχο το πορτραίτο του Χίτλερ.
 Χρησιμοποιώντας εύηχα συνθήματα και επενδύοντας στη φιλοπατρία , στον αλυτρωτισμό, και στην ανάγκη του μέσου Κύπριου για δυναμικό αγώνα, οι Ελαμίτες κατάφεραν να φέρουν με το μέρος τους αρκετό κόσμο που είχε απογοητευθεί από τα παραδοσιακά κόμματα. Καπηλευόμενοι τα Εθνικά σύμβολα , την Ελληνική σημαία και τον Εθνικό Ύμνο, κατάφεραν να γίνουν συμπαθείς στον αγνό εθνικόφρονα Κύπριο που ακούει το «Σε γνωρίζω από τον όψη…» και ανατριχιάζει.

Παίρνοντας επιλεκτικά μαθήματα από τα αδέλφια τους της Χρυσής Αυγής, έδειξαν  και «κοινωνικό έργο». Διανέμοντας τρόφιμα και άλλη βοήθεια σε όσους «Έλληνες» τα είχαν ανάγκη.

Η δήθεν «ήπια» συμπεριφορα τους όμως, δεν τους εμπόδισε να δείξουν το ρατσιστικό μένος τους , συνήθως επιτιθέμενοι εναντίων ξένων μεταναστών  και προσφύγων σε διάφορες εκδηλώσεις.  Χρησιμοποιώντας «πατριωτικά και αγωνιστικά » συνθήματα, επιτίθεντο κιόλας εναντίων των Τουρκοκυπρίων σε οποιανδήποτε ευκαιρία είχαν. Θυμίζουμε τις ομιλίες Ταλάτ στην Πάφο και ιδίως στη Λεμεσό όπου και έριξαν φωτοβολίδα εντός της αίθουσας που λάμβανε χώρα η εκδήλωση.

Η «δήθεν» αγωνιστική – Πατριωτική στάση τους παρέσυρε στις τάξεις τους και όλους όσους Ε/Κ διαφωνούν με την τακτική της διεξαγωγής συνομιλιών με τους Τούρκους και ζητούν μια πιο αγωνιστική – διεκδικητική γραμμή.

Γενικά με την προσεκτική συμπεριφορά τους και την «Εθνικά ορθή» εικόνα που έβγαζαν προς τα έξω κατάφεραν να φέρουν με το μέρος τους ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, που τους ψήφισαν νομιζόμενοι ότι έπρατταν εθνικά σωστά.  Το ΕΛΑΜ όμως δεν παύει να είναι η «Χρυσή Αυγή Κύπρου» . Με την πρώτη ευκαιρία θα δείξουν τα Ναζιστικά τους πιστεύω, θα αναπετάξουν τις σβάστικες , και θα φανερώσουν τη φασιστική τους συμπεριφορά. 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται . Και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, άλλα και οι θλιβεροί Συνταγματάρχες της Επταετίας παρόμοιες συμπεριφορές και παρόμοιες δικαιολογίες είχαν. Όταν καταλάβουν  όλοι οι αγνοί πατριώτες που τους ψήφισαν παρασυρόμενοι από τα εύηχα τους συνθήματα, ότι «το Αυγό του Φιδιού» έχει εκκολαφτεί, θα είναι πια αργά.

Ας ελπίσουμε όμως ότι θα το αντιληφτούν εγκαίρως.

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός