Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

«ΕΠΙΣΚΕΨΗ» ΣΤΗ ΛΥΣΗ


«ΕΠΙΣΚΕΨΗ» ΣΤΗ ΛΥΣΗ.

23-12-2012 . Μουντή η σημερινή μέρα του Δεκεμβρη, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Μουντή όπως τα συναισθήματα που μας πλημυρίζουν καθώς ξεκινούμε για μια ακόμα «επίσκεψη» στο κατεχόμενο χωριό μας.
Η γνωστή παρέα των Λυσιωτών βρίσκεται στο δρόμο για τη Λύση. Πρώτη στάση, στη Κοντέα. Για να δούμε τη δουλεία που έγινε με την αναστύλωση του περίβολου και των βοηθητικών χώρων της εκκλησίας. Όπως είναι γνωστό οι Κοντεάτες, με τη συνεργασία των Τ/Κ αναστύλωσαν το χώρο γύρω από την εκκλησία τους. Ήδη άρχισαν και οι εργασίες για την αναστύλωση της ίδιας της εκκλησίας. Το συνεργείο ήταν εκεί , ακόμα και την Κυριακή και δούλευε. Άραγε θα αξιωθούμε και εμείς οι Λυσιώτες να αντικρίσουμε ένα παρόμοιο θέαμα – του συνεργείου να αναστυλώνει το συλημένο ναό της Παναγίας;
Φεύγουμε από τη Κοντέα με φανερή τη ζήλεια που αισθανόμαστε για το ότι έχουν επιτύχει οι Κοντεάτες και συνεχίζουμε για το χωριό. Επόμενος σταθμός μας , φυσικά ήταν η εκκλησία της Παναγίας . Μπαίνουμε στο προαύλιο και παρκάρουμε. Η εκκλησία δεν ήταν κλειδωμένη . «Ευτυχώς» ήταν μέσα ο χότζας , ο όποιος μας υποδέχτηκε «εγκάρδια» αφού μας υπέδειξε «φυσικά» να βγάλουμε τα παπούτσια μας πριν να πατήσουμε στο χαλί. Οι αναμνήσεις μας πλημυρίζουν , από τη χαμένη παλιά αίγλη της εκκλησίας μας. Στο μυαλό μας κυριαρχεί η εικόνα της πλούσια  στολισμένης εκκλησίας με τα σκαλίσματα τις χρυσοποίκιλτες εικόνες, τους φανταχτερούς πολυελέους  και τις ζωγραφιές. Τις αναμνήσεις μας , διαδέχεται το αίσθημα της πίκρας και της απογοήτευσης, για το σημερινό κατάντημα. Η υγρασία έχει εισχωρήσει σε πολλούς τόπους και σοβάδες ξεκολλούν και κρέμονται από το θόλο.
Επομένη στάση φυσικά το δημοτικό σχολειό. Η Α’ Αστική Σχολή Λύσης. Περιδιαβαίνουμε στην αυλή, στις τάξεις, στο κήπο. Και αναμνηστική φωτογραφία έξω από τα σκαλιά. Σαν να αποφοιτούσαμε .
Περιπλανόμαστε στους δρόμους του χωρίου. Αποδώ το σινεμά «Ηλύσια» . Τι έργο παίζει άραγε σήμερα Κυριακή; Καουμπόικο η ελληνικό;  Απ’εκεί είναι το νοσοκομείο μας. Τώρα είναι νηπιαγωγείο.
Περπατάμε στους δρόμους προσπαθώντας να θυμηθούμε λεπτομέρειες της παιδικής μας ζωής . Σημάδια , σπίτια , κτήρια, όλα έρχονται στο μυαλό μας με κινηματογραφικό τρόπο, όπως ήταν παλιά. Να, οι «αφκολιές». Και ο «λούρουπας» που έτρεχα μέσα. Μα πως με χωρούσε , έτσι μικρός που είναι τώρα; Αφού παλιά ήταν σαν τεράστιο τούνελ. Όλα είναι πιο μικρά τώρα. και οι αποστάσεις , και τα σπίτια, και οι δρόμοι. Τι μας κάνει ο χρόνος ε… Μας βγάζει από το όνειρο, και από τη φαντασία, και μας προσγειώνει στη πραγματικότητα.
Συνεχίζουμε τη περιδιάβαση μας στο χωριό. Περιδιαβάζουμε στις γειτονιές του καθενός. Βλέπουμε τα σπίτια μας, τα περισσότερα με τις κακόγουστες προσθήκες που τους έκαναν οι τωρινοί «ένοικοι». Προσπαθούμε να θυμηθούμε τα ανέμελα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας που παίζαμε αμέριμνοι , με τους γείτονες μας , μες’τις στράτες.
Τελευταία στάση, ο Αης Φηνιανός. Οδηγούμε μεσ’το λασπωμένο δρόμο , ο όποιος περιέργως , ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και φτάνουμε στο ξωκλήσι. Η εξωτερική του κατάσταση δεν είναι πολύ καλή. Αλλά μέσα έχει γίνει εμφανώς , καλή δουλεία. Τα παράθυρα και η πόρτα που έχουν τοποθετηθεί, κρατούν το χώρο καθαρό.  Οι τοίχοι είναι ασπρισμένοι, αλλά άδειοι. Κάποιος τοποθέτησε σε ένα κούφωμα του τοίχου μια εικόνα της Παναγίας. Ίσως να είναι το πρώτο βήμα για τη πραγματική αναστύλωση του χώρου.
Στο βάθος του ορίζοντα ο Χαλκόβουνος μας χαιρετά. Αναχωρούμε με ανάμεικτα αισθήματα. Ο μουντός καιρός τα κάνει χειρότερα. Άραγε τι να αναμένουμε στο μέλλον; Τι θα απογίνει το χωριό μας; Η εκκλησία;  Οι γειτονιές;  Είμαστε η τελευταία γενιά που ακόμα έχει δεσμούς και αναμνήσεις από τη Λύση. Προς το παρόν μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε. Να κάνουμε τους τουρίστες στο τόπο μας, και να αναπολούμε την εποχή της αθωότητας …




































Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΑΙΤΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ


ΕΠΑΙΤΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  

Τους άκουγα σήμερα το πρωί από τα ράδια και τις τηλεοράσεις καθώς περίγραφαν τη «μεγαλειώδη» στρατιωτική παρέλαση της «περήφανης» Εθνικής Φρουράς. Να κομπάζουν από έπαρση και ενθουσιασμό, και  να μας περιγράφουν  όλα εκείνα τα οπλικά συστήματα που περνούσαν από μπροστά τους. Και να διακηρύσσουν με περισσή περηφάνια : «Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της  ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την κρατική υπόσταση της όποιας περισώσαμε εμείς οι Έλληνες της Κύπρου και την κρατούμε περήφανη εκεί, σε πείσμα των ξένων που την επιβουλεύονται και θέλουν να την καταργήσουν».
Εμ, βέβαια… περισώσαμε την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τα ΜΙΣΑ εδάφη της όμως!  Και με εκδιωγμένο από αυτήν το ένα τέταρτο των πολιτών της! Αυτή η κουτσουρεμένη δημοκρατία που περισώσαμε , αυτή τη στιγμή, πενήντα  και βαλε χρόνια, από την ανακήρυξη της ,αγωνίζεται και ζητιανεύει ανά το παγκόσμιο για να βρει λεφτά να πληρώσει τους κρατικούς της υπαλλήλους. Αυτή η μισή χώρα που μας έμεινε , είναι αυτή τη στιγμή το περίγελο της διεθνούς κοινότητας , αφού εδώ και 40 χρόνια συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού , ακόμα δεν ξέρουμε τι θέλουμε. Αυτή η χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαικης Κοινότητας, εξευτελίζεται καθημερινά από τις Τουρκικές κατοχικές αρχές και σήμερα, ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας εξευτελίστηκε στο έπακρο με τη σύλληψη των 3 αστυνομικών.
Έχουν «αρχές» και «σύνορα» και «ανεξάρτητο κράτος» ,κομπάζουν οι Τούρκοι, και κανένας δεν μπορεί να τα παραβιάζει. Και με θράσος χιλίων πιθήκων οδήγησαν τους αστυνομικούς μας στο «δικαστήριο» . Και τι έκαμε η Δημοκρατία μας που γιόρταζε σήμερα? Της οποίας, ο στρατός , τα τανκς , και τα  τεθωρακισμένα της  περιφέρονταν στη Λευκωσία? Και με την ηγεσία μας, στρατιωτική και πολιτική να καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι? Τι έκαμε η αστυνομία  και ο στρατός μας? ΤΙΠΟΤΑ απολύτως !!! Ούτε και πρόκειται ποτέ να αντιδράσουμε σε κάτι . Θα καθόμαστε να μας εξευτελίζουν όλοι από γύρω.  Τούρκοι , Εγγλέζοι , Καταριανοί, Κινέζοι, κλπ.

Διότι είμαστε ένα ΜΙΣΟ κράτος, ένα κράτος - παρειάς, ένα κράτος – κλοτσοσκούφι των εθνών. Και ο εξευτελισμός θα συνεχίζεται , η κοροϊδία θα προχώρα. Μόνον όταν αποφασίσουμε να λύσουμε το Κυπριακό, όταν δεχτούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους Τούρκους , όταν αποφασίσουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε αρμονικά οι δυο κοινότητες, τότε και μόνον τότε θα μπορέσει να πάει ο τόπος μπροστά. Τότε θα υπάρχει συνεργασία  αντί εξευτελισμός, αλληλοβοήθεια αντί απειλές πολέμου, συνεταιρισμός αντί ανταγωνισμός. Και τότε το νέο κράτος , που θα αναδυθεί από τη συνεργασία και την αλληλοεμπιστοσυνη των δυο κοινοτήτων,  χωρίς την ύπαρξη του ανταγωνισμού και των απειλών και την ανάγκη πολεμικών προετοιμασιών , θα δρέψει, θα μεγαλουργήσει , θα αναπτυχτεί και θα αποκτήσει και των σεβασμό των μεγάλων δυνάμεων και τη συνεργασία των γειτόνων του. Θα γεμίσει τουρίστες, θα αναδεχθεί σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο και κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. Θα γίνει η Σιγκαπούρη της Μεσογείου.
Και τότε θα μπορούμε να γιορτάζουμε την ανεξαρτησία μας με περηφάνια και έπαρση. Ως τότε όμως θα ζούμε στη μιζέρια…
Υ.Γ. Το «Επαίτιος…» στον τίτλο δεν είναι ορθογραφικό λάθος.

Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός
Λεμεσός      2/10/2012

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Αγωνας τώρα δικαιωνεται.



Ο Αγώνας τώρα δικαιώνεται. 


Πριν χρόνια , (νομίζω το 1996),  ο ηγέτης των Τ/Κ, Ραούφ Ντενκτάς έδωσε μια συνέντευξη στο Σταύρο Σιδερά η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημ. «Σημερινή» . Εκεί είπε ορισμένες πραγματικότητες τις οποίες εμείς οι Ε/Κ δεν τολμούσαμε ούτε  να δούμε, ούτε να παραδεχτούμε, και ανέλυσε το όραμα του για το μέλλον.
Είπε π.χ. ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί, και  ότι το θέμα το συντηρούν οι πολιτικάντηδες για λόγους προπαγάνδας.  Είπε ότι το προσφυγικό λύθηκε με την ανταλλαγή πληθυσμών και το περιουσιακό θα λυθεί με την ανταλλαγή περιουσιών και την αποζημίωση.  Είπε ότι στο Βορρά υπάρχει ένα «κράτος» με «κυβέρνηση» , «θεσμούς» , «όργανα»,  «υπηρεσίες» , «αστυνομία» , που λειτουργεί είτε μάς αρέσει, είτε όχι. Και ότι κάποτε θα το συνειδητοποιήσουμε  και αυτό. Και η διεθνής κοινωνία το ξέρει και συνεργάζεται μαζί τους, έστω και αν δεν τους αναγνωρίζουν επίσημα.  Είπε επίσης ότι για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος  βλέπει αρχικά την «ελεύθερη» διακίνηση και μετά από ( 18 ) χρόνια την αποκατάσταση σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Φέρνω αυτά τα πράγματα στο νου μου όταν ακούω τους πολιτικάντηδες να συζητούν , για το κυπριακό και το είδος της λύσης (ομοσπονδία , συνομοσπονδία , ΔΔΟ, ΔΔΟ με το σωστό περιεχόμενο, διχοτόμηση , δυο –τρία κράτη, κλπ) και να το παίζουν ειδήμονες και μορφωμένοι.           ( μάλλον δαίμονες είναι και παραμορφωμένοι).  Και αντιλαμβάνομαι πλέον,  ότι το «όραμα» Ντενκτάς, είναι πραγματικότητα: «ελεύθερη» διακίνηση, εμπόριο της «Πράσινης γραμμής», συνεργασία των δυο αστυνομιών , σχέσεις καλής γειτονιάς.
Ένα πράγμα μάς έμεινε , αν θέλουμε να περισώσουμε ότι περισώζεται,       (Αμμόχωστος, νεκρή ζώνη, αποζημιώσεις).  Αυτή τη «Πραγματικότητα» να την αποδεχτούμε, και να υπογράψουμε μια διευθέτηση βάση αυτής. Ο μοναδικός άνθρωπος που το αντιλήφθηκε και  μπορεί να το έκανε αυτό ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης , αλλά δεν πρόλαβε ( ή κώλωσε).  Ελπιζω ότι ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί το Φεβρουάριο του 2013, να συνειδητοποιήσει αυτές τις πραγματικότητες , και με τη σύμφωνο γνώμη της υπόλοιπης ( ή της πλειοψηφίας ) της πολίτικης ηγεσίας να προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με τους   Τ/Κ  μια ώρα γρηγορότερα να τελειώνουμε. Να ακολουθήσει ο καθένας το δρόμο του, εμείς με τα αέρια μας  και οι Τ/Κ με τη Τουρκία και να πάψει επιτέλους να υπάρχει αυτό το καρκίνωμα που ονομάζεται Κυπριακό και αναλίσκει εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του κράτους  για «άμυνα», και «διαφώτιση». Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και να πάμε στην ανάπτυξη. 
Δυστυχώς η λύση του Κυπριακού είναι το όραμα του Ντενκτάς!!!

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!!!


Ανδρέας Σουτζιής – Ηλεκτρονικός
Λεμεσός      19/9/2012

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΙΔΡΩΜΕΝΩΝ

ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΙΔΡΩΜΕΝΩΝ

Αντώνη Τέκκη


ΚΥΠΡΟΣ, Ω ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΚΩΝ , ΣΚΛΑΒΩΝ ΚΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΩΝ 
ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΟΥΒΛΑΣ ΤΟΥ ΟΦΤΟΥ, ΤΩΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΩΝ
ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ, ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΩΝ
ΜΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΥΟΜΕΝΩΝ.

ΜΑΜΜΟΥ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ.
ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΦΕΡΑΜΕΝ, ΝΥΦΩΝ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΩΝ !

ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΚΑΜΠΙΝΟΥ , ΦΟΥΚΟΥΝ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟΝ
ΣΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΛΙ ΠΑΤΤΙΧΩΝ, ΜΕ ΤΕΧΝΗ ΦΥΤΕΜΕΝΩΝ.

ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ , ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΕΩΜΕΝΩΝ.
ΜΕ ΣΤΥΛ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΟΝ , ΒΑΡΩΝΩΝ ΚΟΡΤΟΜΕΝΩΝ .

Ω ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΩΜΕΝ, ΕΚ ‘ΤΩΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΩΝ.

ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ,ΤΩΝ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΩΝ
ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ , ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ

ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΨΙΑΣ , ΕΜΑΣ ΤΩΝ ΤΖΟΙΜΙΣΜΕΝΩΝ
ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΝΕΟΠΛΟΥΤΩΝ, ΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΩΝ


ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ , ΥΠΕΡ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΜΕ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΜΕ ΣΤΟΜΑ ΜΠΟΥΚΚΩΜΕΝΟΝ


ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ , ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΓΜΕΝΟΝ
ΚΥΠΡΟΣ, ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ , ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΑΠΠΟΜΕΝΩΝ !

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΚΚΗΣ c 2012